Порівняльна характеристика вегетативного забезпечення центральної гемодинаміки та фізичної працездатності бігунів на дистанції 400 метрів обох статей - Михалюк, Євген Леонідович; Діденко, М. В.; Малахова, Світлана Миколаївна; Михалюк, Е. Л.; Диденко, М. В.; Малахова, С. Н.; Mikhalyuk, Ye. L.; Didenko, M. V.; Malakhova, S. N. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Науковий пошук у напрямі аналізу механізмів адаптаційних перебудов у жіночому організмі під впливом занять спортом і діагностики функціонального стану є нагальною та актуальною проблемою, котра має велике значення у спортивній медицині. Наявні дані про закономірності зближення спортивного результату у спортсменів високого класу обох статей, які спеціалізуються в одному й тому самому виді спорту в міру зближення їх морфологічних і функціональних показників. Мета роботи. Здійснити порівняння показників варіабельності серцевого ритму, центральної гемодинаміки та фізичної працездатності в бігунів на дистанції 400 метрів обох статей. Матеріали та методи. У підготовчому періоді тренувального процесу обстежили 100 легкоатлетів, які спеціалізуються в бігу на дистанції 400 метрів, з них 55 (55%) чоловіків і 45 (45%) жінок. Поділ за кваліфікацією чоловіків: 11 спортсменів рівня майстер спорту (МС) – майстер спорту міжнародного класу (МСМК), 19 – рівня кандидат в майстри спорту (КМС), спортсменів 1 розряду – 12 і 13 спортсменів кваліфікації II–III розрядів. Поділ за кваліфікацією жінок: спортсменок рівня МС–МСМК – 7, 15 спортсменок рівня КМС, спортсменок 1 розряду – 14 і 12 спортсменок кваліфікації II–III розрядів. Дослідження варіабельності серцевого ритму (ВСР) і центральної гемодинаміки виконували на діагностичному автоматизованому комплексі «Кардіо+» із можливостями автоматичного аналізу ВСР і центральної гемодинаміки. Для аналізу вегетативної регуляції серцевої діяльності застосовували математичні методи аналізу, вивчали часові та спектральні показники ВСР. Центральну гемодинаміку вивчали методом автоматизованої тетраполярної реографії за W. Kubičeketal. у модифікації Ю. Т. Пушкаря зі співавт. Визначення фізичної працездатності здійснювали за загальноприйнятою методикою на велоергометрі з використанням субмаксимального тесту PWC170. Результати. У чоловіків-бігунів на дистанції 400 м рівня МС–МСМК переважають симпатичні впливи АНС, у них, як і у жінок аналогічного рівня майстерності, частіше трапляється гіпокінетичний ТК із відсутністю спортсменів, які мають гіперкінетичний ТК, а також відсутні відмінності серед величин фізичної працездатності та індексу функціонального стану. Бігуни-чоловіки рівня КМС мають переважання парасимпатичних впливів АНС, у них, як і в жінок, частіше трапляється еукінетичний ТК і відсутні відмінності серед величин PWC170/кг та ІФС. У бігунів-чоловіків кваліфікації 1 розряду дані свідчать про переважання парасимпатичних впливів АНС, частіше трапляється гіпокінетичний ТК (у жінок – еукінетичний), більша величина PWC170/кг на 17,8% та ІФС на 25,2%. У бігунів кваліфікації II–III розрядів (чоловіків) зафіксовано деяке переважання парасимпатичних впливів АНС, у них разом із жінками переважає еукінетичний ТК, більша середня величина PWC на 35,0% та ІФС на 22,2%. Научный поиск в направлении анализа механизмов адаптационных перестроек в женском организме под влиянием занятий спортом и диагностики функционального состояния является насущной и актуальной проблемой, которая имеет большое значение в спортивной медицине. Существуют данные о закономерностях сближения спортивного результата у спортсменов высокого класса обоего пола, которые специализируются в одном и том же виде спорта по мере сближения их морфологических и функциональных показателей. Цель работы. Провести сравнение показателей вариабельности сердечного ритма, центральной гемодинамики и физической работоспособности у бегунов на дистанции 400 метров обоих полов. Материалы и методы. В подготовительном периоде тренировочного процесса обследовано 100 легкоатлетов, специализирующихся 210362768в беге на дистанции 400 метров, из них 55 (55%) мужчин и 45 (45%) женщин. Распределение по квалификации мужчин: 11 спортсменов уровня мастер спорта (МС) – мастер спорта международного класса (МСМК), 19 – уровня кандидат в мастера спорта (КМС), спортсменов 1 разряда – 12 и 13 спортсменов квалификации II–III разряда. Распределение по квалификации женщин: спортсменок уровня МС–МСМК – 7, 15 спортсменок уровня КМС, спортсменок 1 разряда – 14 и 12 спортсменок квалификации II–III разряда. Исследование вариабельности сердечного ритма (ВСР) и центральной гемодинамики проводили на диагностическом автоматизированном комплексе «Кардио+» с возможностями автоматического анализа ВСР и центральной гемодинамики. Для анализа вегетативной регуляции сердечной деятельности применяли математические методы анализа, изучали временные и спектральные показатели ВСР. Центральную гемодинамику изучали методом автоматизированной тетраполярной реографии по W. Kubiček et al. в модификации Ю. Т. Пушкаря с соавт. Определение физической работоспособности осуществляли по общепринятой методике на велоэргометре с использованием субмаксимального теста PWC170. Результаты. У мужчин-бегунов на дистанции 400 м уровня МС–МСМК преобладают симпатические влияния АНС, у них, как и у женщин аналогичного уровня мастерства, чаще встречается гипокинетический ТК с отсутствием спортсменов, имеющих гиперкинетический ТК, а также отсутствуют различия среди величин физической работоспособности и индекса функционального состояния. Бегуны-мужчины уровня КМС имеют преобладание парасимпатических влияний АНС, у них, как и у женщин, чаще встречается эукинетический ТК и отсутствуют различия среди величин PWC170/кг и ИФС. У бегунов-мужчин квалификации 1 разряда полученыданные, свидетельствующие о преобладании парасимпатических влияний АНС, чаще встречается гипокинетический ТК (у женщин – эукинетический), большая величина PWC170/кг на 17,8% и ИФС на 25,2%. У бегунов квалификации II–III разряда (мужчин) зафиксировано некоторое преобладание парасимпатических влияний АНС, у них, как и у женщин, преобладает эукинетический ТК, большая средняя величина PWC170/кг на 35,0% и ИФС на 22,2%. Scientiﬁc search in the direction of the analysis of the mechanisms of adaptive reorganizations in the female body under the inﬂuence of sports and diagnostics of functional state is essential and urgent problem, which is of great importance in sports medicine.There is evidence of the convergence of the laws of sport performance in high class of male and female athletes who specialize in one and the same sport as the convergence of their morphological and functional parameters. The aim of this study was to make comparisons of heart rate variability, central hemodynamics and physical performance of the runners in the 400 meters of both genders. Materials and methods. In the preparatory period of the training process 100 athletes, specializing in run on 400 meters, were examined. 55 (55%) were men and 45 (45%) – women. Distribution by qualiﬁcation of men: 11 of them had master of sports (MS) qualiﬁcations – master of sports of international class (MSIC), 19 – candidate master (CMS), the athletes qualiﬁcations of 1 level – 12 and 13 athletes qualiﬁcations of II–III level. Women’s qualiﬁcation consists of athletes MS–MSIC – 7, 15 athletes qualiﬁcations of CMS, athletes qualiﬁcations of 1 level – 14 and 12 athletes qualiﬁcations of II–III level. Study of heart rate variability (HRV) and the central hemodynamics was performed on diagnostic automated complex “CARDIO+” with the capability of automatic analysis of HRV and central hemodynamics. Also mathematical analysis techniques for the analysis of vegetative regulation of cardiac activity was used. Temporal and spectral indices of HRV were studied. Central hemodynamics was studied by automated tetrapolar rheography by W. Kubiček et al. in Pushkar Y.T. et al. modiﬁcation. Determination of physical performance was carried out by the usual method on the cycle ergometer using submaximal test PWC170. Results and discussion. In men, the runners on 400 m, qualiﬁcations of MS–MSIC predominant sympathetic inﬂuence of the ANC was diagnosed. In women of a similar qualiﬁcations hypokinetic TC is more common and there are no differences among the values of physical performance and index of function state. Runners qualiﬁcations of CMS have the predominance of parasympathetic ANS inﬂuences, eukinetic TC and absent differences among the values PWC170/kg and IFS. Runners qualiﬁcations of 1 level obtained data showing the predominance of parasympathetic ANS inﬂuences and hypokinetic TC (in women – eukinetic), large value PWC170/kg on 17.8% and ISF on 25.2%. In runners qualiﬁcations of II–III level (men) recorded a preponderance of parasympathetic ANS inﬂ uences, they have, as in women, dominated eukinetic TC, large average size of PWC170/kg on 35.0% and on 22.2% IFS.
Сравнительная характеристика вегетативного обеспечения центральной гемодинамики и физической работоспособности бегунов на дистанции 400 метров обоих полов
Comparative characteristics of vegetative support of central hemodynamics and physical performance of runners on 400 meters of both genders
Keywords: статевий диморфізм; бігуни на дистанції 400 м; варіабельність серцевого ритму; центральна гемодинаміка; фізична працездатність; половой диморфизм; бегуны на дистанции 400 м; вариабельность сердечного ритма; центральная гемодинамика; физическая работоспособность; Sex Dimorphism; Runners In The 400 meters; Heart Rate Variability; Central Hemodynamics; Physical Performance