Особливості структурно-геометричної перебудови та показників діастолічного наповнення серця в пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю ішемічного ґенезу зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка - Лисенко, Владислав Андрійович; Потапенко, Марина Станіславівна; Сиволап, Віталій Вікторович; Lysenko, V. A.; Potapenko, M. S.; Syvolap, V. V.; Лысенко, В. А.; Потапенко, М. С.; Сыволап, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Хронічна серцева недостатність (ХСН) – найпоширеніше серцево-судинне захворювання у світі, яке шкодить здоров’ю 23 млн людей. Зі збільшенням питомої ваги літнього населення, поширеності гіпертонії, фібриляції передсердь, ожиріння, діабету, а також з удосконаленням ехографічних методів діагностики прогнозують зростання кількості випадків ХСН зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка (ХСН зб ФВ ЛШ). Попри велику кількість досліджень, що присвячені вивченню особливостей структурно-геометричної перебудови серця, змін систолічної та діастолічної функції шлуночків у хворих на ХСН, це питання потребує продовження вивчення. Мета роботи – дослідити зміни структурно-геометричних показників і діастолічної функції серця у хворих на ХСН ішемічного ґенезу зі збереженою фракцією викиду (ФВ) лівого шлуночка (ЛШ). Матеріали та методи. У дослідження залучили 43 хворих (19 чоловіків, 24 жінки) на ХСН ішемічного ґенезу зі збереженою ФВ, синусовим ритмом, II А–Б стадії, II–IV ФК за NYHA (основна група). Група порівняння – 90 пацієнтів з ІХС без ознак ХСН (40 (44,5 %) чоловіків, 50 (55,5 %) жінок). Групи хворих зіставні за віком, статтю, зростом, вагою, площею поверхні тіла. Доплерехокардіографічне дослідження виконали на апараті Esaote MyLab Eight (Італія). Результати. У хворих на ХСН зі збереженою ФВ ЛШ переважали показники розміру ЛПд на 25 % (р = 0,005), довгої осі ЛП на 11 % (р = 0,001), індексу КДО ЛШ на 13 % (р = 0,042), індексу маси міокарда ЛШ на 16 % (р = 0,013) за формулою Penn Convention та (р = 0,004) за формулою ASE. Ексцентричну гіпертрофію ЛШ діагностували у 56 % хворих. Діастолічну дисфункцію лівого шлуночка не виявили у 2 % хворих на ХСН зб ФВ ЛШ. У 72 % випадках встановили тип «порушення релаксації», у 26 % – «псевдонормальний» профіль наповнення ЛШ. Не зафіксували «рестриктивний» профіль наповнення ЛШ. У хворих на ХСН зб ФВ ЛШ зареєстрували менші показники діастолічної функції ЛШ: швидкість е’ медіального на 26 % (р = 0,0001) та е’ латерального на 21 % (р = 0,0001) фіброзного кільця мітрального клапана, а’ медіального фіброзного кільця мітрального клапана на 9 % (р = 0,022); більші відношення швидкостей Е/е’ медіального на 41 % (р = 0,0001), Е/е’ латерального фіброзного кільця мітрального клапана на 28 % (р = 0,0001), середнього Е/е’ на 36 % (р = 0,0001), що свідчить про суттєве підвищення кінцевого діастолічного тиску в лівому шлуночку. Висновки. Структурно-геометрична перебудова серця у хворих на ХСН зі збереженою ФВ ЛШ характеризується дилатацією лівого передсердя, помірним збільшенням індексу КДО ЛШ на 11,3 % (р = 0,042), зростанням на 16 % (р = 0,013) індексу маси міокарда ЛШ, формуванням ексцентричної (56 %) та концентричної (18 %) гіпертрофії ЛШ. Діастолічна дисфункція лівого шлуночка відсутня у 2 % хворих на ХСН зб ФВ ЛШ. Порушення діастолічного наповнення ЛШ (72 % – «порушення релаксації», 26 % – «псевдонормальний» тип) відбувається внаслідок зростання кінцевого діастолічного тиску у ЛШ (збільшення на 41 % (р = 0,0001) відношення Е/е’ медіального фіброзного кільця мітрального клапана), ЛП (підвищення понад удвічі (р = 0,0001) тиску заклинювання легеневих капілярів), супроводжується розвитком посткапілярної легеневої гіпертензії (зростання на 34 % (р = 0,0001) систолічного тиску в легеневій артерії). Попри збережену ФВ ЛШ хворі на ХСН відрізняються вірогідно меншими показниками скоротливості лівого та правого шлуночків (на 10 % MAPSE med (р = 0,031), на 18 % S med (р = 0,001) та на 19 % (р = 0,007) ФВ ПШ). Chronic heart failure (CHF) is the most common cardiovascular disease worldwide, estimated at 23 million. With the increase in the growing of the elderly population, the prevalence of hypertension, atrial fibrillation, obesity, diabetes, as well as the improvement of ultrasound diagnostic methods, a further increase in the number of cases of CHF with preserved left ventricular EF. Despite the large number of studies dedicated to analyzing the features of structural and geometric remodeling of the heart, changes in the systolic and diastolic function of the ventricles in patients with CHF, this issue hasn’t been definitively resolved and needs further improvement. The aim of the work – to investigate changes in structural and geometric parameters and diastolic function of the heart in patients with CHF of ischemic origin with preserved LV EF. Materials and methods. The study was included 43 patients (men – n = 19; women – n = 24) for CHF of ischemic origin with preserved LV EF, with sinus rhythm, stage II AB, II-IV FC for NYHA (main group), and 90 patients on coronary heart disease without signs of CHF (men – n = 40 (44.5 %); women – n = 50 (55.5 %)), (comparison group). Groups of patients were comparable in age, sex, height, weight, body surface area. Doppler echocardiographic examination was performed on the device Esaote MyLab Eight (Italy). Results. In patients with CHF preserved LV EF, the indicators prevailed: the size of the LA by 25 % (P = 0.005), the long axis of the LA by 11 % (P = 0.001), the LV EDV index of the LV by 13 % (P = 0.042), the LV mass index by 16 % (P = 0.013) according to the Penn Convention and (P = 0.004) the ASE. Eccentric left ventricular hypertrophy was diagnosed in 56 % of patients. Diastolic left ventricular dysfunction was absent in 2 % of patients with CHF. In 72 % of cases, the type of “relaxation disorder” was established, and in 26 % – “pseudonormal” LV filling profile. In none of the cases was a “restrictive” LV filling profile recorded. The following indicators of left ventricular diastolic function were lower in patients with CHF: e’ of the medial fibrous ring of the mitral valve by 26 % (P = 0.0001) and e’ lateral by 21 % (P = 0.0001), and the A’ the medial fibrous ring of mitral valve by 9 % (P = 0.022), and greater ratios of velocities E/e’ medial by 41 % (P = 0.0001), and E/e’ lateral fibrous ring of the mitral valve by 28 % (P = 0.0001), mean E/e’ by 36 % (P = 0.0001), which indicates a significant increase in end-diastolic pressure in the left ventricle. Conclusions. Structural and geometric remodeling of the heart in patients with CHF with preserved LV EF was characterized by dilatation of the left atrium, a moderate increase in the LV EDV index by 13 % (P = 0.042), a 16 % increase (P = 0.013) in the LV mass index, with the formation eccentric (56 %) and concentric (18 %) LV hypertrophy. Diastolic left ventricular dysfunction was absent in 2 % of patients with CHF. Disorders of diastolic filling of the left ventricle (72 % “relaxation disorder” and 26 % “pseudonormal” type) were occurred due to an increase in end-diastolic pressure in the left ventricle (increase by 41 % (P = 0.0001) ratio E/e’ medial fibrous ring MK), in LA (increase of more than 2 times (P = 0.0001) pulmonary capillary wedge pressure), and was accompanied by the development of postcapillary pulmonary hypertension (increase by 34 % (P = 0.0001) systolic pressure in the pulmonary artery). Despite the preserved LV EF, patients with CHF had significantly lower left and right ventricular contractility (10 % MAPSE med (P = 0.031), 18 % S med (P = 0.001) and 19 % (P = 0.007) RV EF). Хроническая сердечная недостаточность (ХСН) – наиболее распространенное сердечно-сосудистое заболевание в мире, которое вредит здоровью 23 млн человек. С увеличением удельного веса пожилого населения, распространенности гипертонии, фибрилляции предсердий, ожирения, диабета, а также с совершенствованием эхографических методов диагностики прогнозируется дальнейший рост количества случаев ХСН с сохраненной фракцией выброса (ФВ) левого желудочка (ХСН сохр ФВ ЛЖ). Несмотря на большое количество исследований, посвященных изучению особенностей структурно-геометрической перестройки сердца, изменений систолической и диастолической функции желудочков у больных ХСН, этот вопрос требует дальнейшего изучения. Цель работы – исследовать изменения структурно-геометрических показателей и диастолической функции сердца у больных ХСН ишемического генеза с сохраненной ФВ левого желудочка (ЛЖ). Материалы и методы. В исследование включили 43 пациентов (19 мужчин, 24 женщины) ХСН ишемического генеза с сохраненной ФВ, синусовым ритмом, II А–Б стадии, II–IV ФК по NYHA (основная группа). Группа сравнения – 90 больных ИБС без признаков ХСН (40 (44,5 %) мужчин, 50 (55,5 %) женщин). Группы больных сопоставимы по возрасту, полу, росту, весу, площадью поверхности тела. Допплер-эхокардиографическое исследование выполнено на аппарате Esaote MyLab Eight (Италия). Результаты. У больных ХСН с сохраненной ФВ ЛЖ преобладали показатели: размера ЛПд на 25 % (р = 0,005), длинной оси ЛП на 11 % (р = 0,001), индекса КДО ЛЖ на 13 % (р = 0,042), индекса массы миокарда ЛЖ на 16 % (р = 0,013) по формуле Penn Convention и (р = 0,004) по формуле ASE. Эксцентрическая гипертрофия ЛЖ диагностирована у 56 % больных. Диастолическую дисфункцию левого желудочка не зафиксировали у 2 % больных ХСН сохр ФВ ЛЖ. В 72 % случаях установлен тип «нарушение релаксации», в 26 % – «псевдонормальный» профиль наполнения ЛЖ. Не зарегистрировали случаи «рестриктивного» профиля наполнения ЛЖ. У больных ХСН сохр ФВ ЛЖ меньше такие показатели диастолической функции ЛЖ: скорость е’ медиального на 26 % (р = 0,0001) и е’ латерального на 21 % (р = 0,0001) фиброзного кольца митрального клапана, а’ медиального фиброзного кольца митрального клапана на 9 % (р = 0,022); большее отношение скоростей Е/е’ медиального на 41 % (р = 0,0001) и Е/е’ латерального фиброзного кольца митрального клапана на 28 % (р = 0,0001), среднего Е/е’ на 36 % (р = 0,0001), что свидетельствует о существенном повышении конечного диастолического давления в левом желудочке. Выводы. Структурно-геометрическая перестройка сердца у больных ХСН с сохраненной ФВ ЛЖ характеризуется дилатацией левого предсердия, умеренным увеличением индекса КДО ЛЖ на 11,3 % (р = 0,042), ростом на 16 % (р = 0,013) индекса массы миокарда ЛЖ, формированием эксцентрической (56 %) и концентрической (18 %) гипертрофии ЛЖ. Диастолическая дисфункция левого желудочка не зарегистрирована у 2 % больных ХСН сохр ФВ ЛЖ. Нарушение диастолического наполнения ЛЖ (72 % «нарушение релаксации» и 26 % «псевдонормальный» тип) происходит в результате роста конечного диастолического давления в ЛЖ (увеличение на 41 % (р = 0,0001) отношения Е/е’ медиального фиброзного кольца МК), в ЛП (повышение более чем в 2 раза (р = 0,0001) давления заклинивания легочных капилляров), сопровождается развитием посткапиллярной легочной гипертензии (подъем на 34 % (р = 0,0001) систолического давления в легочной артерии). Несмотря на сохранившуюся ФВ ЛЖ, больные ХСН отличаются достоверно меньшими показателями сократимости левого и правого желудочков (на 10 % MAPSE med (р = 0,031), на 18 % S med (р = 0,001) и на 19 % (р = 0,007) ФВ ПЖ).
Features of structural and geometric remodeling of the heart and changes in the diastolic filling of the heart in patients with chronic heart failure of ischemic genesis with preserved left ventricular ejection fraction
Особенности структурно-геометрической перестройки и показателей диастолического наполнения сердца у пациентов с хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза с сохраненной фракцией выброса левого желудочка
Сиволап В. В. - ORCID ID: 0000-0001-9865-4325
Keywords: хронічна серцева недостатність; збережена фракція викиду; кардіальне ремоделювання; heart failure; ejection fraction; cardiac remodeling; хроническая сердечная недостаточность; фракция выброса; кардиальное ремоделирование