Безпосередні та віддалені результати лікування хворих на нейропатичну форму синдрому діабетичної стопи - Шаповал, Сергій Дмитрович; Shapoval, S. D. (My University, 2025)
Вступ. Ураження нервової системи в хворих на цукровий діабет (ЦД) – одне із найчастіших ускладнень (80-90 %). Діабетична полінейропатія (ДПН) у паціентів на ЦД 2-го типу має місце вже на момент діагностування діабету. Мета дослідження. Покращити результати лікування хворих на нейропатичну форму ускладненого СДС та з’ясувати безпосередні і віддалені результати лікування. Матеріали і методи. Обстежено 274 хворих на нейропатичну форму ускладненого СДС, що перебували на лікуванні в гнійно-септичному центрі з ліжками діабетичної стопи КНП «Міська лікарня № 3» м. Запоріжжя за період 2013-2024 рр. Розподіл хворих здійснено на дві групи. Основну групу склали 166 (60,6 %) хворих на нейропатичну форму ускладненого СДС, які пройшли повне клініко-лабораторне, неврологічне обстеження, інструментальне обстеження гемодинаміки верхніх та нижніх кінцівок (УЗДГ артерій та ЛДФ) та отримували лікування згідно розробленого алгоритму з 2016 по 2024 рр. До групи порівняння увійшли 108 (39,4 %) хворих з тією ж патологією, з аналогічним планом обстеження, що отримували лікування з 2013 по 2016 роки, які за гендерним співвідношенням (c2 = 0,09; P = 0,7698), супутньою патологією та віком (P = 0,117141) не відрізнялися від основної групи. Introduction. Damage to the nervous system in patients with diabetes mellitus (DM) is one of the most frequent complications (80-90%). Diabetic polyneuropathy (DPN) in patients with type 2 diabetes already occurs at the time of diagnosis of diabetes. The purpose of the study. To improve the results of treatment of patients with the neuropathic form of complicated SDS and to find out the immediate and long-term results of treatment. Materials and methods. 274 patients with the neuropathic form of complicated SDS who were being treated in the purulent-septic center with beds for diabetic foot of the CNP «City Hospital No. 3» were examined. Zaporizhzhia for the period 2013-2024. Patients were divided into two groups. The main group consisted of 166 (60.6%) patients with the neuropathic form of complicated SDS, who underwent a full clinical and laboratory, neurological examination, instrumental examination of the hemodynamics of the upper and lower extremities (ultrasound of the arteries and LDF) and received treatment according to the developed algorithm from 2016 to 2024 year The comparison group included 108 (39.4%) patients with the same pathology, with a similar examination plan, who received treatment from 2013 to 2016, who, according to the gender ratio (c2 = 0.09; P = 0.7698), concomitant pathology and age (P = 0.117141) did not differ from the main group.
Direct and longterm results of the treatment of patients with the neuropathic form of the diabetic foot syndrome
Keywords: нейропатична форма ускладненого СДС; безпосередні та віддалені результати лікування; neuropathic form of complicated SDS; immediate and longterm results of treatment