Патогістологічні та імуногістохімічні особливості прогресії хронічного вірусного гепатиту В - Шишкін, Максим Андрійович; Шишкин, М. А.; Shishkin, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою доповнити й узагальнити морфогенетичні критерії прогресії хронічного вірусного гепатиту В на підставі патогістологічних, імуногістохімічних і комп’ютерно-морфометричних досліджень трепанобіопсій печінки хворих та аналізу їхніх клініко-біохімічних даних для використання в патологоанатомічній діагностиці й прогнозуванні перебігу хвороби здійснили обстеження 50 пацієнтів. Встановили, що найточніше ступінь вірусного інфікування гепатоцитів у трепанобіоптатах печінки хворих на хронічний вірусний гепатит В визначає імуногістохімічне виявлення в них HBsAg і HBсAg, «матово-склоподібні» гепатоцити, які виявляють протягом мікроскопії, неповністю показують ступінь інфікування гепатоцитів. Наявність прямого, високого кореляційного зв’язку між кількістю інфікованих гепатоцитів із HBsAg та індексом гістологічної активності гепатиту дає підставу використовувати імуногістохімічне маркування HBsAg на ранніх етапах діагностики для прогнозування можливої прогресії хронічного гепатиту В у хворих із нормальним рівнем трансаміназ у крові. С целью дополнить и обобщить морфогенетические критерии прогрессии хронического вирусного гепатита В на основе патогистологических, иммуногистохимических и компьютерно-морфометрических исследований трепанобиопсий печени больных и анализа их клинико-биохимических данных для использования в патологоанатомической диагностике и прогрессировании течения болезни обследовали 50 пациентов. Установлено, что наиболее точно степень вирусного инфицирования гепатоцитов в трепанобиоптатах печени больных хроническим вирусным гепатитом В определяет иммуногистохимическое обнаружение в них HBsAg и HBсAg, «матово-стекловидные» гепатоциты, которые отмечают при микроскопии, неполно отражают степень инфицирования гепатоцитов. Наличие прямой, высокой корреляционной связи между количеством инфицированных гепатоцитов с наличием HBsAg и индексом гистологической активности гепатита дает основание использовать иммуногистохимическое маркирование HBsAg на ранних этапах диагностики для прогнозирования возможной прогрессии хронического вирусного гепатита В у больных с нормальным уровнем трансаминаз в крови. Aim. The paper contains the results of a comprehensive study of pathohistological and immunohistochemical liver biopsies of 50 patients with chronic hepatitis B in relation to clinical and biochemical parameters to improve the most signifi cant microscopic criteria of chronic hepatitis B progression in liver trepanobioptates of the patients. Methods and results. It has been established that most accurate defi nition of the degree of viral infection of hepatocytes in the liver trepanobioptates of the patients with chronic viral hepatitis B could be made by the immunohistochemical detection of HBsAg and HBsAg, «dull glasslike» hepatocytes revealed by microscopy not fully refl ect the degree of hepatocytes’ infection. Conclusion. The presence of direct, high correlation between the number of infected hepatocytes with HBsAg and histological hepatitis activity index gives reason to use immunohistochemical labelling of HBsAg on the early stages of diagnostics in order to predict the possible progression of chronic viral hepatitis B in patients with normal level of transaminase.
Патогистологические и иммуногистохимические особенности прогрессии хронического вирусного гепатита В
Pathohistological and immunohistochemical features of chronic viral hepatitis B
Keywords: вірусний гепатит В хронічний; печінки зірчаста клітина; фібробласти; вирусный гепатит В хронический; печени звездчатые клетки; фибробласты; Hepatitis B Chronic; Liver Stellate Cells; Fibroblasts