Рівень гормонів гіпофізарно-надниркової системи у вагітних з психоемоційними порушеннями, обумовленими тривожністю - Сюсюка, Володимир Григорович; Макуріна, Галина Іванівна; Чорненька, Альона Сергіївна (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Пренатальний стрес у матері і стресові гормони змінюють функціонування регуляторних систем при стресі у потомства, незалежно від післяпологових впливів, що може грати роль в потенціальних механізмах програмування у плода пізніх психічних розладів [Davis E.P. et al., 2011]. Саме особливості взаємозв'язку плода з материнським організмом обумовлені формуванням єдиної системи «мати-плацента-плід». Через організм матері плід опосередковано отримує сигнали з навколишнього середовища. Таким чином, материнський організм і буде тим фактором, який може вплинути на особливості розвитку у плода центральної нервової системи та її «взаємини» з його функціональними системами [Полякова О.Н., 2008]. Однак, фізіологічні зміни, які обумовлені вагітністю, у поєднанні з емоційним стресом і ускладненнями можуть сприяти змінам у гормональному та біохімічному статусі жінки [Akinloye O. et al., 2013]. Мета дослідження – дати оцінку функціонального стану гіпофізарно-надниркової системи у вагітних з урахуванням їх психоемоційного стану.