Морфофункциональные особенности мочевого пузыря крыс в постнатальном онтогенезе - Хитрик, А. И.; Хитрик, Аліна Йосипівна; Hitrik, A.I. (My University, 2017)
Среди патологии мочевыделительной системы большой процент приходится на патологию мо- чевого пузыря (15-65%). Однако, в этой области морфологические знания недостаточны для по- нимания механизмов патологических процессов. Целью данного исследования было изучить мор- фологические особенности мочевого пузыря в постнатальном онтогенезе в норме. Материалом для исследований были мочевые пузыри крыс от первых до сорок пятых суток постнатального онтогенеза. Исследование морфологических особенностей мочевого пузыря крыс в постнаталь- ном онтогенезе в норме и анализ данных исследований позволили сделать вывод о присутствии в структурах слизистой мочевого пузыря уже на ранних этапах постнатального онтогенеза кле- ток иммуноморфологического комплекса. Это, с нашей точки зрения, делает перспективными дальнейшие морфологические исследования в этом направлении с использованием антигенной стимуляции. Серед патології сечовидільної системи великий відсоток припадає на патологію сечового міхура (15-65%). Однак, в цій області морфологічні знання недостатні для розуміння механізмів патологічних процесів. Метою даного дослідження було вивчити морфологічні особливості сечового міхура в пост- натальному онтогенезі в нормі. Матеріалом для досліджень були сечові міхури щурів від перших до сорок п'ятої доби постнатального онтогенезу. Дослідження морфологічних особливостей сечового мі- хура щурів в постнатальному онтогенезі в нормі та аналіз даних досліджень дозволили зробити ви- сновок про присутність в структурах слизової сечового міхура вже на ранніх етапах постнатального онтогенезу клітин иммуноморфологічного комплексу. Це, з нашої точки зору, робить перспективними подальші морфологічні дослідження в цьому напрямку з використанням антигенної стимуляції. Among the pathologies of the urinary system, a large percentage falls on the pathology of the bladder (15-65%). However, in this area, morphological knowledge is somewhat insufficient to understand the mechanisms of pathological processes. The purpose of this research was to study the morphological features of the bladder in postnatal ontogeny in the normal conditions. Bladders of rats taken from the first to forty-fifth days of postnatal ontogeny were materials of the research. The study of the morphological features of the urinary bladder in rats in postnatal ontogeny has shown the presence of immunomorphological complex in the structures of the bladder mucosa. This, from our point of view, makes further morphological studies in this direction promising with the use of antigenic stimulation.
Морфофункціональні особливості сечового міхура щурів в постнатальному онтогенезі
Morphofunctional characteristics of urinary bladder in rats in postnatal ontogenesis
Keywords: мочевой пузырь; лимфоциты; постнатальный онтогенез; сечовий міхур; лімфоцити; постнатальний онтогенез; bladder; lymphocytes; postnatal ontogeny