Кореляції між клініко-лабораторними і морфологічними параметрами ендотеліальної дисфункції та судинно-тромбоцитарного гемостазу у хворих на цукровий діабет 2 типу з артеріальною гіпертонією на тлі поганої компенсації глікемії - Перцева, Н. О.; Pertseva, N. O. (ЗДМУ, 2014)
З метою з’ясування і подальшої розробки численних питань щодо зв’язків між ендотеліальною дисфункцією та морфологічним субстратом ушкодження гемостазу, які відзначають при розвитку цукрового діабету 2 типу у поєднанні з артеріальною гіпертензією, у 78 хворих із поганою компенсацією глікемії за допомогою клініко-лабораторних, морфологічних методів і кореляційного аналізу визначили зв’язки між ендотеліальною дисфункцією, ступенем ушкодження функції нирок, ліпідемічним профілем і морфологічними змінами судинно-тромбоцитарного гемостазу. Встановили, що за умов поганого глікемічного контролю на тлі значного посилення зв’язків між показниками ендотеліальної дисфункції й ушкодженої тромбоцитарної ланки гемостазу утворюються надзвичайно сильні кореляції ультраструктурних характеристик тромбоцитів із клініко-лабораторними ознаками нефропатичних і дисліпідемічних змін. С целью выяснения и дальнейшей разработки многочисленных вопросов о связях между эндотелиальной дисфункцией и морфологическим субстратом повреждения гемостаза, которые наблюдают при развитии сахарного диабета 2 типа в сочетании с артериальной гипертензией, у 78 больных с плохой компенсацией гликемии с помощью клинико-лабораторных, морфологических методов и корреляционного анализа определены связи между эндотелиальной дисфункцией, степенью повреждения функции почек, липидемическим профилем и морфологическими изменениями сосудисто-тромбоцитарного гемостаза. Установлено, что в условиях плохого гликемического контроля на фоне значительного усиления связей между показателями эндотелиальной дисфункции и поврежденного тромбоцитарного звена гемостаза формируются чрезвычайно плотные корреляции ультраструктурных характеристик тромбоцитов с клинико-лабораторными признаками нефропатических и дислипидемических изменений. Aim. Many questions about the relationship between endothelial dysfunction and morphological substrate of hemostasis damage that occur during the progress of type 2 diabetes mellitus and arterial hypertension require clarifi cation and further advance. Methods and results. In 78 patients with poor glycemic compensation associations between endothelial dysfunction, degree of renal function damage, lipidemic profi le and morphological changes of vascular-platelet hemostasis were identifi ed using clinical, laboratory, morphological methods and correlational analysis. Conclusion. It has been established that in the poor glycemic control against the background of signifi cant strengthening relationships between indicators of endothelial dysfunction and damaged platelet hemostasis extremely dense correlations of ultrastructural characteristics of platelets with clinical and laboratory signs of nephropathic and dyslipidemic changes are formed.
Корреляции между клинико-лабораторными и морфологическими параметрами эндотелиальной дисфункции и сосудисто-тромбоцитарного гемостаза у больных сахарным диабетом 2 типа с артериальной гипертонией на фоне плохой компенсации гликемии
Correlations between clinical, laboratory and morphological parameters of endothelial dysfunction and vascular-platelet hemostasis in patients with type 2 diabetes mellitus and hypertension with poor glycemic compensation
Keywords: цукровий діабет 2 типу; артеріальна гіпертензія; гемостаз; сахарный диабет 2 типа; артериальная гипертензия; Type 2 Diabetes Mellitus; Hypertension; Hemostasis