Деформація лівих камер серця у жінок з гіпертонічною хворобою у стані постменопаузи залежно від наявності гіпертрофії лівого шлуночка та дилатації лівого передсердя - Колесник, Михайло Юрійович; Соколова, Марина Володимирівна; Колесник, М. Ю.; Соколова, М. В.; Kolesnik, M. Y.; Sokolova, M. V. (My University, 2019)
Оцінити поздовжню деформацію лівих камер серця у жінок з гіпертонічною хворобою (ГХ) у стані постменопаузи залежно від наявності гіпертрофії лівого шлуночка (ГЛШ) та дилатації лівого передсердя (ЛП). Матеріали і методи. У дослідження було залучено 126 жінок у стані постменопаузи: 100 пацієнток основної групи з ГХ I–II стадій та 26 практично здорових жінок групи порівняння. Пацієнтки з ГХ були розподілені на дві підгрупи: 32 пацієнтки без структурних змін міокарда та 68 жінок із ГЛШ та/або дилатацією ЛП. Усім учасникам дослідження проводили добове моніторування артеріального тиску, стандартну трансторакальну ехокардіографію, а також спекл-трекінг ехокардіографію. Аналізували глобальну поздовжню деформацію (ПД) ЛШ та окремо деформацію ендокардіального (endo), середнього (mid) та епікардіального (epi) шарів міокарда. Аналіз деформації ЛП проводили з використанням двох (від початку зубця Р та від верхівки зубця R) варіантів ЕКГ-синхронізації. Оцінювали ПД ЛП у резервуарну фазу та фазу скорочення ЛП у двох позиціях із розрахунком глобальної ПД ЛП. Результати та обговорення. Аналіз змін пошарової деформації ЛШ у досліджуваних виявив зниження ПД в ендокардіальному, середньому та епікардіальному шарах у пацієнток з ГХ уже на ранніх стадіях захворювання, ще до розвитку ГЛШ. Порушення деформаційних властивостей ЛП передувало його дилатації. Статистично значуще зниження деформаційних властивостей міокарда ЛП у резервуарну фазу спостерігалося у всіх пацієнток з ГХ порівняно зі здоровими жінками при обох варіантах ЕКГ-синхронізації. Зменшення глобальної ПД ЛП у жінок з ГХ та структурно нормальним серцем порівняно з групою здорових було виявлено тільки при використанні R-синхронізації ЕКГ, яка вважається більш універсальною. Висновки. Зниження ПД ЛШ та ЛП у жінок у стані постменопаузи виявляється ще до розвитку ГЛШ та дилатації ЛП. Порушення ПС ЛШ фіксуються у всіх шарах міокарда – від ендокардіального до епікардіального. Зміни ПД ЛП у жінок з ГХ у стані постменопаузи починаються з порушень резервуарної фази ЛП ще при нормальних розмірах ЛП та індексу маси міокарда ЛШ.

Оценить продольную деформацию левых камер сердца у женщин с гипертонической болезнью (ГБ) в состоянии постменопаузы в зависимости от наличия гипертрофии левого желудочка (ГЛЖ) и дилатации левого предсердия (ЛП).В исследование было включено 126 женщин в состоянии постменопаузы: 100 пациенток основной группы с ГБ I–II стадий и 26 практически здоровых женщин группы сравнения. Пациентки с ГБ были разделены на две группы: 32 пациентки без структурных изменений миокарда и 68 женщин с ГЛЖ и/или дилатацией ЛП. Всем участникам исследования проводили суточное мониторирование артериального давления, стандартную трансторакальную эхокардиографию, а также спекл-трекинг эхокардиографию. Анализировали глобальную продольную деформацию (ПД) ЛЖ и отдельно деформацию эндокардиального (endo), среднего (mid) и эпикардиального (epi) слоев миокарда. Анализ деформации ЛП проводили с использованием двух (от начала зубца Р и от верхушки зубца R) вариантов ЭКГ-синхронизации. Оценивали продольную деформацию (ПД) ЛП в резервуарную фазу и фазу сокращения ЛП в двух позициях с расчетом ГПД ЛП. Результаты и обсуждение. Анализ изменений послойной деформации ЛЖ у исследуемых показал снижение ПД в эндокардиальном, среднем и эпикардиальном слоях у пациенток с ГБ уже на ранних стадиях заболевания, еще до развития ГЛЖ. Нарушение деформационных свойств ЛП предшествовало его дилатации. Статистически значимое снижение деформационных свойств миокарда ЛП в резервуарную фазу наблюдалось у всех пациенток с ГБ по сравнению со здоровыми женщинами при обоих вариантах ЭКГ-синхронизации. Уменьшение ГПД ЛП у женщин с ГБ и структурно нормальным сердцем по сравнению с группой здоровых было выявлено только при использовании R-синхронизации ЭКГ, которая считается более универсальной. Выводы. Снижение ПД ЛЖ и ЛП у женщин в состоянии постменопаузы определяется еще до развития ГЛЖ и дилатации ЛП. Нарушение ПД ЛЖ фиксируется во всех слоях миокарда – от эндокардиального до эпикардиального. Изменение ПД ЛП у женщин с ГБ в состоянии постменопаузы начинаются с нарушения резервуарной фазы ЛП еще при нормальных размерах ЛП и индексе массы миокарда ЛЖ.

Тo assess the longitudinal deformation (strain) of the left heart chambers in postmenopausal women with essential hypertension (EH), depending on the presence of left ventricular hypertrophy (LVH) and left atrial (LA) dilation. Materials and methods. The study involved 126 postmenopausal women: 100 patients with EH I–II stages of the main group and 26 practically healthy women of the comparison group. Patients with EH were divided into two groups: 32 patients without structural changes of the myocardium and 68 women with LVH and/or LA dilation. In all patients we performed ambulatory blood pressure monitoring, standard transthoracic echocardiography and speckle-tracking echocardiography. The global longitudinal strain (GLS) of LV and deformation of the endocardial (endo), middle (mid) and epicardial (epi) layers of myocardium were analyzed. Analysis of LA deformation was performed using two (from the beginning of the R-wave and from the apex of the R-wave) variants of ECG-synchronization. The LA longitudinal strain (LS) was evaluated in reservoir and contraction phase in two positions with the calculation of the GLS LA. Results and discussion. We found changes in LV multilayer deformation as LS decreasing in the endocardial, middle and epicardial layers in hypertensive patients in the early stages of disease, even before the development of LVH. Damage of LA deformation preceded its dilation. Both types of ECG-synchronization showed a statistically significant decrease of LA strain in the reservoir phase in all hypertensive patients in comparison with healthy women. A decreasing LA GLS in women with EH and structurally normal heart compared to the healthy group was detected only by using ECGsynchronization with R-wave, which is considered more universal. Conclusion. A decrease of LA and LV LS in postmenopausal women is recorded even before the development of LVH and LA dilation. The LV LS became lower in all layers of myocardium – from endocardial to epicardial. Changes in the LA LS in postmenopausal women with EH begin with a damage of reservoir phase even with normal size of LA and a LV myocardial mass index.
Деформация левых камер сердца у женщин с гипертонической болезнью в состоянии постменопаузы в зависимости от наличия гипертрофии левого желудочка и дилатации левого предсердия
Deformation of the left heart chambers in hypertensive postmenopausal women, depending on the presence of left ventricular hypertrophy and left atrium dilation
Keywords: гіпертонічна хвороба; постменопауза; деформація міокарда; спекл-трекінг ехокардіографія; гіпертрофія лівого шлуночка; дилатація лівого передсердя; гипертоническая болезнь; постменопауза; деформация миокарда; спекл-трекинг эхокардиография; гипертрофия левого желудочка; дилатация левого предсердия; essential hypertension; postmenopause; myocardial deformation; speckle-tracking echocardiography; left ventricular hypertrophy; left atrial dilation