Вивчення ефективності зупинки кровотечі за допомогою "СІЧ-Турнікету" - Степанова, Надія Володимирівна; Скоба, В. С.; Скоба, І. А.; Прокопченко, Олександр Євгенович; Мікаєлян, Геннадій Ромеович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
В умовах АТО на Україні з наявністю смертності бійців при несвоєчасному наданні першої допомоги, постала необхідність в вивченні ефективності застосування кровоспинних турнікетів. За офіційними даними на 28 жовтня 2017 року бойові втрати ЗСУ на Донбасі становить 10710 людей . Фахівцями доведено, що з усіх потенційно можливих причинах смерті на полі бою, близько 90% з них можна уникнути простим застосуванням джгута при кровотечі кінцівок, відновлення прохідності дихальних шляхів та швидкого лікування напруженого пневмотораксу. Близько 15-27% поранених, які гинуть не потрапивши до лікувального закладу, можна врятувати, якщо вжити необхідних заходів, а саме - зупинити кровотечу. Мета дослідження: Чи дійсно є доцільним накладання турнікету на 2 години, з 2-3 обертами закрутки турнікету та які зміни будуть виникати в мікроциркуляторному руслі, та в організмі в цілому під час його використання в умовах дослідження, що дозволить в подальшому визначити критично допустимий проміжок часу дії турнікету в залежності від зміни обертального моменту сили. Матеріали і методи: Дослідження проводилися на базі кафедри «Нормальної фізіології», Запорізького державного медичного університету у рамках науково-дослідницької роботи студентів. В дослідженні приймав участь студент-доброволець котрий дав письмову згоду. Дослідження проведено при рівних умовах (положення тіла, лежачи на кушетці.) Однаковий температурний режим (t повітря приміщення ≈ 25С) Турнікет накладався тільки на праву верхню кінцівку, якомога проксимальніше, згідно протоколу. TCCC (Tactical Combat Casualty Care). Досліди проводились методом порівняльного дослідження та контролю ефективності зупинки кровотечі за допомогою “CІЧ-Турнікет”, при різній кількості обертів закрутки та певним проміжком часу, з контролем суб’єктивних та фізіологічних даних, УЗД діагностики показників діаметру артерій нижче турнікету та відсутності току крові.
Keywords: тези доповідей