Варіабельність ритму серця та особливості перебігу гострого інфаркту міокарда на фоні залізодефіцитної анемії - Сиволап, Віталій Вікторович; Назаренко, Олена Валеріївна; Сыволап, В. В.; Назаренко, Е. В.; Syvolap, V. V.; Nazarenko, Е. V. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Метою дослідження було вивчення особливостей перебігу гострого інфаркту міокарду (ГІМ) і показників варіабельності ритму серця (ВРС) у хворих на Q-ІМ на фоні залізодефіцитної анемії (ЗДА). У дослідження було включено 115 хворих (65 чоловіків і 50 жінок, середній вік 62 роки). Встановлено, що перебіг гострого ІМ на фоні ЗДА характеризується вірогідним збільшенням кількості ускладнень: в 1,5 рази порушень серцевого ритму і у 3,3 рази гострої серцевої недостатності (ГСН). У хворих на Q-ІМ на фоні ЗДА спостерігається вища ЧСС продовж доби. Підвищена середня ЧСС вночі асоціюється з більш високою частотою ГСН (г=0,27, р=0,03) та формуванням післяінфарктної аневризми лівого шлуночка (r=0,27, р=0,02). У хворих на Q-ІМ на фоні ЗДА частота і тривалість епізодів ішемії, глибина депресії сегменту SТ за добу вірогідно більша, ніж у хворих на Q-ІМ без ЗДА. Тривалість ішемії та глибина депресії сегменту SТ у пацієнтів з Q-ІМ та ЗДА асоціюється з підвищенням середньодобової ЧСС (r=0,25, р=0,04). Наявність анемії у хворих на гострий Q- ІМ в поєднанні із ЗДА асоціюється зі зниженням переважної більшості показників ВРС: SDNNi (за добу, вдень, вночі), SDNNi (за добу, вночі), VLF (за добу, вдень, вночі), LF (за добу, вночі), LF/НF (за добу, вдень, вночі), за винятком показників високочастотного діапазону (RMSSD, рNN50, НF). Целью исследования являлось изучение особенностей течения острого инфаркта миокарда (ИМ) и показателей вариабельности ритма сердца (ВРС) у больных Q-ИМ на фоне железодефицитной анемии (ЖДА). В исследование было включено 115 больных (65 мужчин и 50 женщин, средний возраст 62 года). Установлено, что клиническое течение острого ИМ на фоне ЖДА характеризуется достоверным увеличением количества осложнений: в 1,5 раза нарушений сердечного ритма, в 3,3 раза острой сердечной недостаточности (ОСИ). У больных Q-ИМ на фоне ЖДА наблюдается высокая ЧСС в течение суток. Повышенная средняя ЧСС ночью ассоциируется с более высокой частотой развития ОСИ (r=0,27, р=0,03) и формированием постинфарктной аневризмы левого желудочка (r=0,27, р=0,02). У больных Q-ИМ на фоне ЖДА частота и длительность эпизодов ишемии, глубина депрессии сегмента ST за сутки достоверно больше, чем у больных Q-ИМ без ЖДА. Длительность ишемии и глубина депрессии сегмента ST у пациентов с Q-ИМ и ЖДА ассоциируются с повышением среднесуточной ЧСС (г=0,25, р=0,04). Наличие анемии у больных острым Q-ИМ в сочетании с ЖДА ассоциируется со снижением подавляющего большинства показателей ВРС: SDNNi (за сутки, день, ночь), SDANN (за сутки, ночь), VLF (за сутки, день, ночь), LF (за сутки, ночь), LF/HF (за сутки, день, ночь), за исключением показателей высокочастотного диапазона (RMSSD, pNN50, HF). The aim of research was study the features of the clinical course of acute myocardial infarction (AMI) and heart rate variability (HRV) in patients with AMI and iron deficiency anemia (IDA). The study included 115 patients (65 men and 50 women, middle age 63 years). It was established, that patients with AMI and IDA more often have complicated AMI (arrhythmias, acute cardiac insufficiency (ACI)). At patients with AMI and IDA average 24 hour heart rate (HR) is higher. Elevated night HR is associated with increased risk for ACI (r=0,27, p=0,03) and left ventricular aneurysm (r=0,27, p=0,02). At patients with AMI and IDA quantity and duration of ischemic episodes, ST segment maximum depression for day are significantly higher compared with the patients with AMI without IDA. Duration of ischemia and ST segment maximum depression for day in patients with AMI and IDA are associated with elevated average 24 hour HR (r=0,25, p=0,04). Anemia in patients with AMI and IDA is associated with decrease of HRV indices: SDNNi (24 hour, daytime, nighttime), SDANN (24 hour, nighttime), VLF (24 hour, daytime, nighttime), LF (24 hour, nighttime), LF/HF (24 hour, daytime, nighttime), except for the high-frequency range indices (RMSSD, pNN50, HF).
Вариабельность ритма сердца и особенности течения острого инфаркта миокарда на фоне железодефицитной анемии
Heart rate variability and features of clinical course of acute myocardial infarction in patients with iron deficiency anemia
Keywords: інфаркт міокарда; залізодефіцитна анемія; варіабельність ритму серця; клінічний перебіг; инфаркт миокарда; железодефицитная анемия; вариабельность ритма сердца; клиническое течение; acute myocardial infarction; iron deficiency anemia; heart rate variability; clinical course