Причини незадовільних результатів лікування деструктивних форм бешихи - Шаповал, Сергій Дмитрович; Shapoval, S. D. (My University, 2023)
Мета роботи. З’ясувати причину незадовільних результатів лікування у хворих на деструктивні форми бешихи. Матеріали та методи. Ретроспективно і проспективно проаналізовано 284 історій хвороб пацієнтів, які знаходилися на стаціонарному лікуванні в центрі гнійно-септичної хірургії КНП «Міська лікарні № 3» м. Запоріжжя за період 2016–2022 рр. Результати. Встановлено, що найбільш частіше місцевий осередок локалізувався на верхніх та нижніх кінцівках. Найчастішими клінічними проявами інтоксикації при бульозній та флегмонозній формах бешихи були: загальна слабкість, гіпертермія, м`язові болі. При некротичній формі бешихи у хворих спостерігалися ознаки важкої інтоксикації з нудотою, блювотою та сплутаністю свідомості. У комплексному лікуванні хворих бешихою головне місце належить ранній хірургічній обробці зони патологічного процесу та антибіотикотерапії (АБТ). Висновки. Радикальне хірургічне втручання та своєчасна направлена АБТ є основними елементами успіху в лікуванні деструктивних форм бешихи та не підлягають перегляду. Основними причинами незадовільних наслідків у хворих на бешиху є: пізнє звернення хворих до стаціонару, обтяження захворювання на момент госпіталізації септичним шоком та поліорганною недостатністю, важка декомпенсована супутня патологія. Purpose of the study. Find out the cause of unsatisfactory treatment outcomes in patients with destructive forms of erysipelas. Materials and methods. Retrospectively and prospectively analyzed 284 case histories of patients who were hospitalized in the center of purulent – septic surgery KNP «City Hospital № 3» Zaporizhzhia for the period 2016–2022. Results. It was found that most often the local focus was localized on the upper and lower extremities. The most common clinical manifestations of intoxication in bullous and phlegmonous forms of erysipelas were: general weakness, hyperthermia, muscle pain. In the necrotic form of erysipelas, patients showed signs of severe intoxication with nausea, vomiting and confusion. In the complex treatment of patients with erysipelas, the main place belongs to the early surgical treatment of the area of the pathological process and antibiotic therapy (ABT). Conclusions. Radical surgery and timely targeted ABT are key elements of success in the treatment of surgical forms of erysipelas and are not subject to revision. The main causes of unsatisfactory consequences in patients with erysipelas are: late referral of patients to the hospital, aggravation of the disease at the time of hospitalization by septic shock and multiple organ failure, severe decompensated comorbidities.
Reasons for unsatisfactory results of treatment of destructive forms of erysipelas
Keywords: бешиха; незадовільні наслідки лікування; erysipelas; unsatisfactory treatment consequences