Етичні та правові основи виконання біомедичних досліджень. Моральні принципи проведення експериментів на тваринах - Ганчева, Ольга Вікторівна; Ісаченко, Марія Ігорівна; Данукало, Максим Вікторович; Тимофіїв, Дмитро Вікторович; Крашевський, Артем Володимирович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Тварини використовувалися в дослідженнях протягом тисячолітньої історії людства. Докази свідчать, що навіть у стародавній Греції Аристотель використовував тварин, головним чином для того, щоб покращити розуміння життя людини [4, с. 590]. Але лише протягом ХVІІІ - ХІХ століть розробка тваринних моделей розширилася, коли багато видатних вчених, таких як Лавуазьє та Пастер, проводили експерименти на тваринах для вивчення походження життя. Крім вивчення основних патогенетичних особливостей багатьох захворювань, тварини