Рівень біогенних амінів у вагітних із психоемоційними порушеннями, що зумовлені тривожністю - Сюсюка, Володимир Григорович; Сюсюка, В. Г.; Syusyuka, V. G. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета роботи – визначити рівень біогенних амінів у вагітних жінок із психоемоційними порушеннями, що зумовлені тривожністю. Матеріали та методи. Обстежили 90 жінок у ІІ та ІІІ триместрах вагітності. До основної групи включені 58 вагітних із середнім і високим рівнем ситуативної тривожності, а також 32 вагітні з рівнем тривоги 30 балів і нижчим, що свідчить про низький рівень СТ (група порівняння). Для оцінювання ситуативної та особистісної тривожності використовували шкалу Ч. Д. Спілбергера, котра адаптована Ю. Л. Ханіним. Рівень серотоніну, мелатоніну вимірювали флюорометричним методом у гемолізаті крові вагітних. Результати. Згідно з результатами біохімічного дослідження гемолізату еритроцитарної маси крові вагітних, яких обстежили, визначено, що зростання ситуативної тривожності супроводжувалось статистично вірогідним (p < 0,05) підвищенням рівня серотоніну та зниженням рівня мелатоніну. Такі особливості мали безпосередній вплив на зростання (p < 0,05) серотонін/мелатонін індексу, котрий у вагітних основної групи у 2,5 раза перевищував відповідний показник жінок групи порівняння. Висновки. Результати дослідження у вагітних свідчать, що зростання рівня ситуативної тривожності супроводжується статистично вірогідним (p < 0,05) підвищенням вмісту у крові серотоніну та статистично вірогідним (p < 0,05) зниженням мелатоніну. Такі результати мають безпосередній вплив на зростання (p < 0,05) серотонін/мелатонін індексу у вагітних із середнім і високим рівнями ситуативної тривожності, порівнюючи з відповідним показником у жінок із низьким її рівнем. Цель работы – определить уровень биогенных аминов у беременных с психоэмоциональными нарушениями, обусловленными тревожностью. Материалы и методы. Обследовано 90 женщин во II и III триместрах беременности. В основную группу включены 58 беременных со средним и высоким уровнем ситуативной тревожности, а также 32 беременные с уровнем тревожности 30 баллов и ниже, что свидетельствует о низком уровне СТ (группа сравнения). Для оценки ситуативной и личностной тревожности использовалась шкала Ч. Д. Спилбергера, которая адаптирована Ю. Л. Ханиным. Уровень серотонина и мелатонина измеряли флуорометрическим методом в гемолизате крови беременных. Результаты. Согласно полученным результатам биохимического исследования гемолизата эритроцитарной массы крови обследованных беременных определили, что рост ситуативной тревожности сопровождается статистически достоверным (p < 0,05) повышением уровня серотонина и снижением уровня мелатонина. Такие особенности имели непосредственное влияние на рост (p < 0,05) серотонин/мелатонин индекса, который у беременных основной группы в 2,5 раза превышал соответствующий показатель у женщин группы сравнения. Выводы. Результаты исследования у беременных свидетельствуют о том, что рост уровня ситуативной тревожности сопровождается статистически достоверным (p < 0,05) повышением содержания в крови серотонина и статистически достоверным (p < 0,05) снижением мелатонина. Такие результаты имеют непосредственное влияние на рост (p < 0,05) серотонин/мелатонин индекса у беременных со средним и высоким уровнями ситуативной тревожности при сравнении с соответствующим показателем у женщин с низким ее уровнем. Object of research – to determine level of biogenic amines in pregnant women with psycho-emotional disorders stipulated by anxiety. Group of examined women and methods of research. 90 pregnant women were examined in ІІ and ІІІ trimester of pregnancy. The main group includes 58 pregnant women with the medium and high level of state anxiety and 32 pregnant women with anxiety level of 30 points and less that indicates the low level of SA (control group). For estimation of the state anxiety and trait anxiety the scale of Spielberger-Hanin was used. Level of serotonin and melatonin was measured with fluorometric method in blood hemolysate of pregnant women. Results. According to the obtained results of biochemical research of hemolysate of packed red cells of blood of examined women it was stated that increase of state anxiety was accompanied by statistically reliable (P < 0.05) rise of serotonin level and decrease of melatonin level. Thus, special features have direct influence on increase (P < 0.05) of serotonin/melatonin index. Pregnant women of the main group have the index which was 2.5 times higher than the same index in women of the control group. Conclusions. Results of performed research among pregnant women have indicated that increase of state anxiety is accompanied by statistically reliable (P < 0.05) rise of serotonin content in blood and statistically reliable (P < 0.05) decrease of melatonin. Such results have direct influence on increase (P < 0.05) of serotonin/melatonin index in pregnant women with medium and high levels of state anxiety comparing to the certain index in women with the low level of anxiety.
Уровень биогенных аминов у беременных с психоэмоциональными нарушениями, обусловленными тревожностью
Level of biogenic amines in pregnant women with psycho-emotional disorders stipulated by anxiety
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; тривожність; біогенні аміни; беременность; психоэмоциональное состояние; тревожность; биогенные амины; pregnancy; psychoemotional state; anxiety; biogenic amines