Гіпертрофічні ЕКГ- індекси у дітей з двостулковим аортальним клапаном серця - Каменщик, Андрій Володимирович; Тиха, Ю. І. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ: Двостулковий аортальний клапан серця (ДАК) є однією з найбільш поширених вроджених вад серця з популяційною частотою до 1-2 %. У дитячому віці ДАК не має виражених клінічних ознак, а маніфестує пізніше у вигляді важких серцевих ускладнень, таких як аортальний стеноз, розшарування аорти та раптова серцева смерть. Слід також зазначити, що ЕКГ- прояви при цій серцевій аномалії також характеризуються пізньою маніфестацію з поступовим розвитком міркардіальної гіпертрофії. Мета дослідження: Визначення гіпертофічних ЕКГ-індексів Соколова-Лайона (ІСЛ), Корнельського вольтажного індексу та тривалості (КВІ) та тривалості систоли (ТС) у дітей з діагностованим ДАК. Матеріали та методи: Дослідження проводилось у 36 дітей, у яких за допомогою допплерехокардіографії був встановлений діагноз ДАК. До групи контролю увійшла 21 умовно здорова дитина без допплерографічних та ЕКГ – ознак серцевої патології. ІСЛ розраховувався як сума S1 та R5 (mV), КВІ як сума Ravl та S3 (mV), ТС як довжина Q-T у мс. Статистична обробка проводилась з використанням критерію Стьюдента за допомогою програми Statistica 6.0.
Keywords: тези доповідей