Накопичення та компонентний склад ефірної олії Cirsium arvence (L.) Scop - Попова, Яна Василівна; Лукіна, І. А.; Мазулін, Олександр Владиленович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Перспективним джерелом для одержання лікарських засобів протизапальної дії є види роду CirsiumL. (Осот) род. Asteraceae (Айстрові). Види роду CirsiumL. містять похідні флавонів, що виявляють протизапальну, сечогінну та спазмолітичну активність, флавонолів, з вираженою протизапальною, гіпоазотемічною, Р-вітамінною та сечогінною дією. При цьому хімічний склад Cirsium arvense (L.) Scop. флори України слід віднести до маловивчених. Практично не досліджено накопичення ефірної олії (ЕО) у рослинній сировині видів цього роду. Мета дослідження: накопичення та компонентний склад ефірної олії Cirsium arvense (L.) Scop. Матеріал і методи: об’єктом дослідження була трава (суцвіття та прилегле листя) Cirsium arvense (L.) Scop., заготовлене в різних регіонах України під час цвітіння (червень-липень, 2012-2017 рр.). Сушіння проведено у сушильний шафі (t=400C) протягом 15 год. Отримання ЕО проводили методом Клевенджера у пристрої. Якісний склад компонентів та їх кількісний вміст визначали методом ГРХ-МС на приладі “AgilentTechnology 6890N” з МС детектором 5973N. Компонентний склад ЕО визначали за порівнянням мас-спектрів речовинз мас-спектрами бібліотеки NIST02.
Keywords: тези доповідей