Особливості ліпідного обміну у хворих на артеріальну гіпертензію коморбідну з гіпотиреозом - Лашкул, Дмитро Андрійович; Гура, Еліна Юріївна; Гонтаренко, Е. О. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Артеріальна гіпертензія (АГ) та порушення функції щитоподібної залози посідають перші місця в структурі серцево-судинних та ендокринних захворювань. На теперішніх час недостатньо з’ясований вплив порушень тиреоїдної функції на серцево-судинний ризик. Мета дослідження. Вивчити особливості порушення ліпідного обміну у хворих з артеріальною гіпертензією 2-3 стадії у поєднанні з різним ступенем тиреоїдної недостатності. Матеріали та методи дослідження. Проведений ретроспективний аналіз історій хвороб пацієнтів що перебували на стаціонарному лікування у відділенні аритмій Комунальної установи Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань Запорізької обласної ради. В дослідження включено 54 пацієнта (40 жінок та 14 чоловіків) на артеріальну гіпертензію 2-3 стадій з встановленим діагнозом маніфестного або субклінічного гіпотиреозу на тлі автоімунного тиреоїдиту. Всім хворим визначали функціональний стан щитоподібної залози (тиреотропний гормон (ТТГ), Т4 вільний). Загальний холестерин, тригліцериди (ТГ), ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) визначали ферментативним методом. Рівень холестерину ліпопротеїдів дуже низької щільності (ХС ЛПДНЩ) у крові обчислювали застосовуючи формулу: ЛПДНЩ=ТГ/2,2ммоль/л. Рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ХС ЛПНЩ) у крові обчислювали, застосовуючи формулу: ЛПНЩ=загальний холестерин - (ЛПВЩ+ТГ/2,2) ммоль/л. Виконували електрокардіографію, ехокардіографію, ультразвукове дослідження щитоподібної залози. Для здійснення аналізу показників ліпідного обміну залежно від тиреоїдної функції всіх хворих розподілили на дві групи: І – хворі з маніфестним гіпотирозом (зниження рівня T4в і збільшення рівня ТТГ у сироватці); ІІ – пацієнти з субклінічним гіпотиреозом (нормальний рівень Т4в і підвищений рівень ТТГ). До І групи ввійшло 23 хворих (середній вік 64,9±9,1 роки), в ІІ групу ввійшло 31 пацієнт (середній вік 65,0±11,1 років). Статистична обробка проводилася за допомогою пакета статистичних програм "Statistica 6.0"(пакет Stat Soft Inc, США, № ліцензії AXXR712D833214FAN5). Всі дані представлені в вигляді середнього значення (М), стандартного відхилення (±SD), медіани (Ме), міжквартільного інтервалу (МКІ). Гіпотезу про нормальність розподілу досліджуваних показників перевіряли з використанням критерію Шапіро-Уілка. Для порівняння статистичних характеристик у різних групах використовували множинне порівняння з попарним співставленням за критерієм Манна-Уїтні (Mann-Whitney U Test). Відмінності вважали достовірними при значеннях p<0,05.
Keywords: тези доповідей