Дослідження вітчизняного ринку лікарських засобів, що застосовують під час лікування ВІЛ-інфекції - Зарічна, Тамара Пантелеймонівна; Британова, Тетяна Сергіївна; Zarichna, T. P.; Brytanova, T. S. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – дослідження вітчизняного ринку лікарських засобів, що застосовують під час лікування ВІЛ-інфекції, для оптимізації лікарського забезпечення цільової групи хворих. Матеріали та методи. Під час роботи використовували електронні джерела інформації: Державний реєстр лікарських засобів України, Компендіум-онлайн, Tabletki.ua. Дослідження здійснили, застосувавши системно-аналітичний, математико-статистичний, порівняльний методи аналізу. Результати. Вивчення асортименту лікарських засобів для лікування ВІЛ-інфекції показало гетерогенність цього сегмента фармацевтичного ринку України – в наявності є тверді, рідкі лікарські форми, оригінальні препарати та генерики. Аналіз фірмової структури показав: на національному ринку лікарських засобів для лікування ВІЛ-інфекції переважає продукція іноземних країн (95,93 %), найбільшу частку становлять фармацевтичні компанії з Індії (67,07 %). The aim of the research is to study the domestic market of medicines for the treatment of HIV infection to optimize the drug supply of the target group of patients. Materials and methods. Electronic sources of information (State Register of Medicines of Ukraine, Compendium-online, Tabletki.ua) were used to achieve the goal. System-analytical, mathematical-statistical, and comparative methods of analysis were used. Results. The study of the assortment of drugs for the treatment of HIV infection showed the heterogeneity of the specified segment of the pharmaceutical market of Ukraine: there are solid and liquid dosage forms, both original and generic. The analysis of the company structure made it possible to establish that the national market of drugs for the treatment of HIV infection was dominated by foreign manufacturers (95.93 %), the largest share of which was pharmaceutical companies from India (67.07 %).
Research of the domestic market of drugs for the treatment of HIV infection
Зарічна Т. П. - ORCID ID: 0000-0002-3711-4453; Британова Т. С. - ORCID ID: 0000-0003-1805-4552.
Keywords: дослідження; ринок; лікарські засоби; ВІЛ-інфекція; антиретровірусні препарати; research; drug; marketing; HIV infection; antiretroviral drugs