Семантична парадигма універсалії дому у віршованих романах Л. Горлача "Руїна", "Чисте поле" - Федько, Ольга Юріївна (My University, 2016)
Стаття присвячена дослідженню функціонування універсали дому в історичних романах у віршах Леоніда Горлача. Залучення культурно-універсального підходу до аналізу художніх текстів дало змогу виявити семантичну парадигму авторської реалізації цієї культурної константи у образах замкненого (дім-оселя, Батурин) і відкритого простору (“чисте поле”, “руїна” тощо). Відзначено зумовлену зверненням до історичної тематики та фокусом на образах народних лідерів кореляцію локусу власного будинку та України-держави у потрактуванні дому як “свого” простору. The article examines the representation of the universal “home” in L. Gorlach’s historical verse novels. The method of cultural universals’ analysis made it possible to define the semantic paradigm of the author’s realization of this cultural constant in the images of “closed” (home-house, Baturyn) and “open” space (“field”, “ruin” etc). Correlation between the locus “home” and Ukraine as a state in the understanding of home as one’s “own” space is determined by the choice of historical themes and focus on the national leaders’ characters.
Keywords: універсалія; художній простір; топос; локус; “замкнений простір”; “відкритий простір”; міфологема; universal; artistic space; topos; locus; “closed space”; “open space”; mythologem