Сучасні уявлення про диференційну діагностику шизофреноподібного розладу внаслідок уживання психоактивних речовин - Чугунов, В. В.; Пірогов, І. Ф.; Пирогов, И. Ф.; Chugunov, V. V.; Pirogov, I. F. (ЗДМУ, 2014)
Контингент осіб, які вживають наркотики, доволі широкий, бо включає також і хворих із різними психічними захворюваннями, що зумовлює виникнення низки діагностичних труднощів. З метою систематизації сучасних уявлень про диференційну діагностику шизофреноподібного розладу внаслідок вживання психоактивних речовин здійснили контент-аналіз наукової літератури. Встановили, що інтоксикаційні психози внаслідок вживання психоактивних речовин часто мають перебіг за типом шизофреноподібних розладів. Найбільшої диференційної діагностики з ендогенними психозами потребують психотичні прояви у хворих на залежність від психостимуляторів і галюциногенів. Недостатня кількість систематизованої інформації у фаховій літературі підтверджує актуальність проблеми диференційної діагностики психозів, що зумовлені вживанням психоактивних речовин, і психотичного розладу ендогенного генезу. Контингент лиц, употребляющих наркотики, достаточно широк и включает в том числе больных с разными психическими заболеваниями, что приводит к возникновению ряда диагностических трудностей. С целью систематизации современных представлений о дифференциальной диагностике шизофреноподобного состояния вследствие употребления психоактивных веществ провели контентанализ медицинской литературы. Установили, что интоксикационные психозы вследствие употребления психоактивных веществ часто протекают по типу шизофреноподобных расстройств. Наибольшей дифференциальной дигностики с эндогенными психозами требуют психотические проявления у больных с зависимостью от психостимуляторов и галлюциногенов. Недостаточное количество систематизированной информации в специализированной литературе подтверждает актуальность проблемы дифференциальной диагностики психозов, вызванных употреблением психоактивных веществ, и психотического расстройства эндогенного генеза. Aim. This work was dedicated to analysis of the modern representations of differential diagnosis of schizophrenia-like psychosis disorders as a result of the use of psychoactive substances. Methods and results. The problem of determination of primary and secondary nature of drug addiction in patients with psychotic disorders. Conclusion. Defi ned hypotheses of the etiology and psychopathogenesis of the addiction caused by psychoactive substances in the context of their correlation with endogenous mental pathology.
Современные представления о дифференциальной диагностике шизофреноподобного расстройства вследствие употребления психоактивных веществ
Modern representations about differential diagnosis of schizophrenia-like psychosis disorders due to psychoactive substance use
Keywords: психоактивні речовини; шизофреноподібний розлад; диференційна діагностика; психоактивные вещества; шизофреноподобное расстройство; дифференциальная диагностика; Psychoactive Drugs; Schizophrenia-form Disorders; Differential Diagnosis