Стан системи гемомікроциркуляції та предикторні властивості показників, що її характеризують, у хворих на гіпертензивну нефропатію - Фуштей, Іван Михайлович; Токаренко, Олександр Олександрович; Фуштей, И. М.; Токаренко, А. А.; Fushtey, I. M.; Tokarenko, О. О. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
На сьогодні діагностика мікроциркуляторних розладів у хворих на гіпертензивну нефропатію (ГН) є надзвичайно актуальним питанням. З метою оцінювання функціонального стану гемомікроциркуляторної (ГМЦ) системи та аналізу предикторних здатностей показників, що її характеризують, у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) II стадії з проявами нефропатії обстежили дві основні групи хворих на ГХ II стадії з 2 (n=31) та 3 (n=31) ступенем артеріальної гіпертензії (АГ) із наявністю нефропатії та три групи зіставлення, серед них хворі на ГХ II стадії з 2 (n=31) та 3 (n=31) ступенем АГ без нефропатії та практично здорові особи (n=31). Маркер ураження нирок – величина співвідношення вмісту альбуміну/креатиніну у сечі ≥30 мг/г. Оцінювання функції ГМЦ системи здійснили методом лазерної допплерівської флоуметрії. Виявили, що для хворих на ГН є характерним зниження рівня тканинної перфузії, мінливості периферичного кровоплину, наявні виражені дисфункціональні порушення з боку мікросудинного ендотелію. Виявили суттєве підвищення нейрогенного та міогенного тонусу, зафіксували значні втрати пружно-еластичних властивостей мікросудин і виражені ознаки застою крові в посткапілярному відділі мікросудинного русла. У хворих на ГН на тлі різкого зменшення нормоциркуляторного гемодинамічного типу мікроциркуляції (ГТМ) відбувалось зростання частоти реєстрації спастичного та застійно-стазичного ГТМ. Серед проаналізованих показників, котрі характеризують ГМЦ систему, саме A max E та A max C виявились у хворих на ГХ найякіснішими предикторами наявності ГН і мали сумісний предикторний потенціал. На сегодняшний день диагностика микроциркуляторных расстройств у больных гипертензивной нефропатией (ГН) является чрезвычайно актуальным вопросом. С целью оценки функционального состояния гемомикроциркуляторной (ГМЦ) системы и анализа предикторных способностей показателей, которые её характеризуют, у больных гипертонической болезнью (ГБ) II стадии с проявлениями нефропатии были обследованы две основные группы больных ГБ II стадии со 2 (n=31) и 3 (n=31) степенью артериальной гипертензии (АГ) с наличием нефропатии и три группы сопоставления, среди которых больные ГБ II стадии со 2 (n=31) и 3 (n=31) степенью АГ без нефропатии и практически здоровые лица (n=31). Маркер поражения почек – величина соотношения содержания альбумина/креатинина в моче ≥ 30 мг/г. Оценка функции ГМЦ системы осуществлялась методом лазерной допплеровской флоуметрии. Выявили, что для больных ГН характерно снижение уровня тканевой перфузии, изменчивость периферического кровотока, имелись выраженные дисфункциональные нарушения со стороны микрососудистого эндотелия, выявлено существенное повышение нейрогенного и миогенного тонуса, зафиксирована значительная утрата упруго-эластических свойств микрососудов и выраженные признаки застоя крови в посткапиллярном отделе микрососудистого русла. У больных ГН на фоне резкого уменьшения нормоциркуляторного гемодинамического типа микроциркуляции (ГТМ) происходило увеличение частоты регистрации спастического и застойно-ситазического ГТМ. Среди проанализированных показателей, которые характеризуют ГМЦ систему, именно A max E и A max C оказались у больных ГБ наиболее качественными предикторами наличия ГН и имели совместный предикторный потенциал. Today the diagnostics of microcirculatory disorders in patients with hypertensive nephropathy (HN) is an extremely important issue. Aim. To evaluate the functional state of hemomicrocirculatory (HMC) system and to analyze predictive capacity of parameters characterizing it in patients with essential hypertension (EH) of II stage accompanied with manifestations of nephropathy. Methods and results. 155 patients were examined including two main groups of patients with stage II EH of second (n=31) and third (n=31) degree of arterial hypertension (AH) with early signs of nephropathy as well as three comparison groups including patients with essential hypertension stage II of the second (n=31) and third (n=31) degree of hypertension with preserved renal function, and practically healthy individuals (n=31). Albumin/creatinine ratio in urine greater that 30 mg/g was taken as the marker of kidney disorder. The function of HMC system was evaluated by means of laser Doppler flowmetry. It was found that it is typical for patients with HN to show the reduction in tissue perfusion, variability of peripheral blood flow, apparent dysfunctional disorders of the microvascular endothelium, significant neurogenic and myogenic tonus increase. The significant loss of elastic properties of microvessels and pronounced signs of stagnation of blood in the postcapillary segment of microvasculature were also noted. Patients with HN accompanied with the sharp reduction of normocirculatory microcirculation hemodynamic type (HTM) showed increase in the cases of spastic and stagnant-stasis HTM. Conclusions. Among the analyzed parameters which characterize HMC system, A max E and A max C appeared to be the most qualitative predictors of the HN in hypertensive patients and had a joint predictive potential.
Состояние системы гемомикроциркуляции и предикторные свойства показателей, которые её характеризуют, у больных гипертензивной нефропатией
The state of the hemomicrocirculation system and predictive capacity of parameters characterizing it in patients with hypertensive nephropathy
Keywords: гіпертензія; мікроциркуляція; лазерна допплерівська флоуметрія; гипертензия; микроциркуляция; лазерная допплеровская флоуметрия; hypertension; microcirculation; laser doppler flowmetry