Динамічні зміни рівню цинку в сироватці крові дітей з гострими кишковими інфекціями різної етіології - Печугіна, В. (Тернопіль: Укрмедкнига, 2019)
Нові рекомендації ВООЗ щодо лікування діарей стосуються застосування цинку (Zn). Мета дослідження: визначити рівень Zn у сироватці крові дітей раннього віку в динаміці інфекційних діарей (ІД). Матеріали і методи дослідження: Під спостереженням знаходилося 36 дітей 4 місяців – 15 років з ІД. Діти були розподілені на три групи: І - 14 дітей до 2-х років з бактеріальною ІД, ІІ - 9 відповідного віку з вірусною, ІІІ - 13 дітей старше 2-х років. Етіологічне розшифрування проведено в результаті імунохроматографічного тесту CITO TEST ROTA (ТОВ «ФАРМАСКО») та бактеріологічного дослідження випорожнень. У дітей визначено рівні Zn у сироватці крові на 1-й та 5-й день методом колориметричного тесту (GLOBAL SCIENTIFIC) в мкмоль/л. Статистична обробка результатів проведена методами, прийнятими в медицині.
Keywords: матеріали конференцій