Основні аспекти медичного постачання у збройних силах держав-членів НАТО - Білоус, М. В.; Шматенко, О. П.; Рижов, Олексій Анатолійович; Дроздов, Д. В.; Белоус, М. В.; Шматенко, А. П.; Рыжов, А. А.; Bilous, M. V.; Shmatenko, O. P.; Ryzhov, O. A.; Drozdov, D. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Нині система медичного постачання українських військовослужбовців не повною мірою відповідає потребам військ і вимагає вдосконалення. Надалі напрям розвитку Збройних Сил України (ЗСУ) потребує функціонування медичної служби на основі концепції логістичного управління. Мета роботи – провести огляд закордонних і вітчизняних наукових джерел з цієї проблематики та чинної нормативно-правової бази для формування єдиного методологічного підходу до оптимізації логістичного управління фармацевтичним забезпеченням Збройних Сил України. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети дослідження зробили огляд закордонних і вітчизняних наукових джерел, чинної нормативно-правової бази. Методами дослідження обрали бібліографічний та аналітичний. Результати. Вивчили особливості військово-медичних служб збройних сил декількох держав-членів НАТО, розглянули основні аспекти медичного постачання військ країн Альянсу. Результати дослідження свідчать про необхідність поглибленого вивчення з використанням методу системного аналізу структурної організації та концептуальних принципів логістичного управління фармацевтичним забезпеченням у збройних силах країн Альянсу. Надалі належить вибрати найбільш ефективну за своєю структурою до України систему логістичного управління медичним забезпеченням і застосовувати кращий світовий досвід оптимізації управління потоковими процесами. Інтеграція двох моделей – української та європейської – дасть можливість мінімізувати витрати на реформування системи логістики та стандартизації ЗСУ. Висновки. Кожна країна-член Альянсу має власну систему організації медичного постачання військ, а наявні стандарти НАТО з медичного забезпечення та спільність термінологічної бази дають їм змогу, коли це потрібно, діяти разом. Встановлена необхідність розроблення концептуальної моделі оптимізації управління потоковими процесами у медичному постачанні ЗСУ відповідно до стандартів НАТО, а також закріплення цієї моделі у вітчизняній нормативно-правовій базі та практичній військовій охороні здоров’я України. Це відкриває перспективи й нові напрями розвитку логістичних систем медичного забезпечення, котрі спрямовані на зміцнення боєздатності ЗСУ. В настоящее время система медицинского снабжения украинских военнослужащих не в полной мере соответствует потребностям войск и нуждается в усовершенствовании. Дальнейшее направление развития Вооружённых Сил Украины (ВСУ) требует функционирования медицинской службы на основе концепции логистического управления. Цель работы – провести обзор зарубежных и отечественных научных источников по данной проблематике и действующей нормативно-правовой базы с целью формирования единого методологического подхода к оптимизации логистического управления фармацевтическим обеспечением Вооружённых Сил Украины. Материалы и методы. Проведён обзор зарубежных и отечественных научных источников и действующей нормативно-правовой базы. Методами исследования выбраны библиографический и аналитический. Результаты. Изучили особенности военно-медицинских служб вооружённых сил нескольких стран-членов НАТО, рассмотрели основные аспекты медицинского снабжения войск стран Альянса. Результаты исследования свидетельствуют о необходимости углублённого изучения с использованием метода системного анализа структурной организации и концептуальных принципов логистического управления фармацевтическим обеспечением в вооружённых силах стран Альянса. В дальнейшем необходимо выбрать наиболее эффективную и близкую по своей структуре к Украине систему логистического управления медицинским обеспечением и применить лучший мировой опыт оптимизации управления потоковыми процессами. Интеграция двух моделей – украинской и европейской – позволит минимизировать затраты на реформирование системы логистики и стандартизации ВСУ. Выводы. Каждая страна-член Альянса имеет собственную систему организации медицинского снабжения войск, а стандарты НАТО в медицинском обеспечении и общность терминологической базы позволяют им, когда это нужно, действовать совместно. Установлена необходимость в разработке концептуальной модели оптимизации управления потоковыми процессами в медицинском снабжении ВСУ в соответствии со стандартами НАТО, а также закреплении созданной модели в отечественной нормативно-правовой базе и практическом военном здравоохранении Украины. Это открывает перспективы и новые направления развития логистических систем медицинского обеспечения, направленные на укрепление боеспособности ВСУ. Introduction. Nowadays medical supply system of Ukrainian military men does not fully correspond to the current needs of the troops, and has to be improved. Further direction of Ukrainian Armed Forces development demands functioning medical service on the ground of logistics management concept. Aim. In order to form the unified methodological approach to the optimization of logistics management of pharmaceutical provision of Ukrainian Armed Forces, a review of foreign and domestic scientific sources and the existing legal framework on this issue will be done. Materials and Methods. On this issue the review of foreign and domestic scientific sources and the existing legal framework has done to reach the aim of our work. Investigation methods were bibliographic and analytical ones. Results. In these review the peculiarities of military medical services of the armed forces of several NATO member countries have been studied, the main aspects of medical supply in the armed forces of NATO countries have been considered. The results of these studies indicate the need of advanced research, using the method of system analysis, structural organization and conceptual principles of logistics management of pharmaceutical provision in the armed forces of the Alliance countries. In the future, it is necessary to choose the system of logistics management of medical supply which is the most effi cient and the closest in structure to the Ukrainian system and apply the best international practices of optimization fl ow of processes. The integration of the two models – Ukrainian and European ones helps to minimize the cost of reforming the system of logistics and standardization of Ukrainian Armed Forces. Conclusion. It was revealed that each of country – NATO member has its own system of organization of medical supply of troops, but existing NATO standards of medical support and common terminology databases allow all Alliance members, if necessary, work together. The need of development of a conceptual model of optimization of management of flow processes in the medical supply of Ukrainian Armed Forces in accordance with NATO standards has been found. Also the necessity of regulatory fi xation of developed model in the domestic legislative framework and practice of military health care of Ukraine exists. It provides the opportunities and new trends of development of medical support logistic systems directed on the strengthening of Ukrainian Armed Forces fighting efficiency.
Основные аспекты медицинского снабжения в вооружённых силах стран-членов НАТО
The main aspects of medical supply in armed forces of NATO member countries
Keywords: військова медицина; фармацевтичні послуги; логістичні моделі; военная медицина; фармацевтические услуги; логистические модели; Military Medicine; Pharmaceutical Services; Logistic Models