Динаміка співвідношення клітин та екстрацелюлярного матриксу менісків колінного суглоба щурів у постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробного введення антигену - Волошин, Микола Анатолійович; Абросімов, Юрій Юрійович; Волошин, Н. А.; Абросимов, Ю. Ю.; Voloshyn, M. A.; Abrosimov, Yu. Yu. (My University, 2016)
В роботі досліджено особливості динаміки співвідношення клітин та екстрацелюлярного матриксу в структурі менісків колінного суглоба щурів в нормі та після внутрішньоутробного введення антигену з 21-ої до 90-ої доби життя. Встановлено, що внутрішньоутробне введення антигену призводить до змін у співвідношенні клітин та екстрацелюлярного матриксу в структурі менісків колінного суглоба щурів, що проявляється збільшенням відносної площі, що займає міжклітинна речовина, на 21-шу добу постнатального життя, в порівнянні з інтактними та контрольними тваринами, та збільшенням кількості клітин впродовж другого місяця. В работе исследованы особенности динамики соотношения клеток и экстрацеллюлярного матрикса в структуре менисков коленного сустава крыс в норме и после внутриутробного введения антигена с 21-х по 90-е сутки жизни. Установлено, что внутриутробное введение антигена приводит к изменениям в соотношении клеток и экстрацеллюлярного матрикса, что проявляется увеличением относительной площади, занимаемой межклеточным веществом, на 21-е сутки постнатальной жизни, по сравнению с интактными и контрольними животными, и увеличением количества клеток в течение второго месяца. 80 white laboratory rats from the 21 till the 90 day of life were studied. The first group included 30 intact rats. 30 rats of the second group underwent transuterine, transmembranous, intrafetal injection of liquid purified staphylococcal anatoxin (10-14 binding units in 1 ml, 10 fold diluted, 0.05 ml) on the 18th day of prenatal period according to the method of M.A. Voloshyn (1981). 20 rats of the third group after injection of saline solution served as control. The progeny was born on the 22nd-24th day of prenatal period. Research was performed on the 21st, 30th, 45th, 60th and 90th days after birth.
Динамика соотношения клеток и экстрацеллюлярного матрикса менисков коленного сустава крыс в постнатальном периоде в норме и после внутриутробного введения антигена
Dynamics of cells and extracellular matrix ratio in the menisci of rats’ knee joint in the postnatal period in norm and after intrafetal antigen injection
Keywords: меніск; колінний суглоб; антиген; внутрішньоутробне введення; щури; недиференційована дисплазія сполучної тканини; мениск; коленный сустав; антиген; внутриутробное введение; крысы; недифференцированная дисплазия соединительной ткани; meniscus; knee joint; antigen; intrauterine injection; rats; undifferentiated connective tissue dysplasia