Участие макрофагов в ремоделировании стенки матки при аденомиозе, осложненном синдромом тазовой боли - Оразов, М. Р.; Сулаева, О. Н.; Носенко, Е. Н. (Запорожский государственный медицинский университет, 2015)
Мета роботи – оцінити кількість і просторовий патерн макрофагів, встановити можливі механізми їх участі у ремоделюванні стінки матки при аденоміозі, ускладненому синдромом тазового болю. Проведено імуногістохімічний аналіз матеріалу, отриманого після гістеректомії 16 пацієнток з аденоміозом, з використанням моноклональних антитіл до СD68, VEGF, COX-2, ER, білкам нейрофібрилл. Результати обробляли в пакеті MedCalc. Показано, що аденоміоз супроводжується активацією ангіогенезу, ростом нервів і збільшенням числа макрофагів. Не виявлено прямого зв'язку між експресією ER, СОХ-2 і кількістю нервів чи чисельністю макрофагів. Проте, ріст нервів був асоційований з зростанням кількості судин (p<0,001). Виявлено також зв'язок між кількістю судин і макрофагів (r=0,783; p<0,001), які ймовірно є основним джерелом VEGF.
Keywords: аденоміоз; тазовий біль; макрофаги; ангіогенез; нерви