Інтерактивні методи викладання гістології, цитології та ембріології в медичних вищих навчальних закладах - Сирцов, Вадим Кирилович; Хитрик, Аліна Йосипівна; Федосєєва, Ольга Віталіївна; Зідрашко, Галина Анатоліївна; Syrtsov, V. C.; Hytryk, A. Y.; Fedoseeva, O. V.; Zidrashko, G. A. (Київ : КІМ, 2016)
В даний час для реалізації освітніх систем в рамках Болонського процесу, актуальності набувають нові технології в навчанні. У даній статті викладені результати впровадження інтерактивних методів у викладанні на кафедрі гістології, цитологи і ембріології ЗГМУ.Дослідження проводилося за допомогою об'єктивного аналізу засвоєння знань студентами шляхом атестації, анкетування та незалежного опитування. Систематизуючи, що застосовуються в роботі кафедри гістології, цитолоії та ембріології ЗДМУ інтерактивні методи навчання, ми проаналізували також застосовність їх в залежності від завдань викладача, від обсягу і складності матеріалу, від кількості студентів в групі, а також від рівня підготовленості студентів і їх індивідуальних здібностей. На підставі дослідження, встановлено, що застосування інтерактивних методів у викладанні гістології, цитологи та ембріології, значно розширює можливість викладача донести до студента максимальну кількість інформації в обмежений час заняття; підвищує ефективність засвоєння знань студентам; розвиває творче мислення та підвищує інтерес до навчання. В результаті на ранньому етапі придбання медичної освіти здійснюється адаптація студентів до все зростаючим навантаженням, з'являється можливість ефективно впоратися з величезним інформаційним потоком, перед яким опиняється кожен студент-медик, розвинути гнучкість мислення, виникає мотивація студентів до набуття високого рівня знань, що дозволить в подальшому успішно завершити освіту і вирости в конкурентоспроможного спеціаліста.С метою поліпшення якості освітнього процесу, спираючись на результати власних досліджень, надано методичні рекомендації для застосування різних інтерактивних методів у викладанні гістології, цитологи та ембріології. Дана стаття буде корисна для прочитання викладачам морфологічних дисциплін, а також для викладачів інших кафедр базової медичної освіти і не тільки.
Interactive educational methods in teaching of histology, cytology and embryology in the medical high school
Интерактивные методы преподавания гистологии, цитологии и эмбриологии в медицинских высших учебных заведениях
Keywords: Болонський процес; інтерактивний метод; студенти