Сучасні підходи до клінічної та лабораторно-інструментальної діагностики раннього ревматоїдного артриту - Рекалов, Дмитро Геннадійович; Доценко, Сергій Якович; Кулинич, Олексій Валерійович; Тягла, Вікторія Миколаївна; Самура, Борис Борисович; Кулинич, Роман Леонідович; Кравченко, Володимир Іванович; Кулинич, А. В.; Тяглая, В. Н.; Кулинич, Р. Л.; Кравченко, В. И.; Rekalov, D. G.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Серед усіх ревматичних захворювань окреме місце посідає ревматоїдний артрит, що не тільки зумовлює швидку та важку інвалідизацію, але й впливає на тривалість життя хворих. Тому розуміння питань ранньої діагностики із застосуванням новітніх лабораторних та інструментальних методик є вкрай необхідним на сучасному етапі розвитку ревматології. В огляді наведені сучасні класифікаційно-клінічні аспекти, можливості виконання стандартних і спеціалізованих інструментальних обстежень у хворих на ранній ревматоїдний артрит. Среди всех ревматических заболеваний особое место занимает ревматоидный артрит, который не только вызывает быструю и тяжелую инвалидизацию, но и способен влиять на продолжительность жизни больных. Поэтому понимание вопросов ранней диагностики с применением новейших лабораторных и инструментальных методов крайне необходимо на современном этапе развития ревматологии. В обзоре представлены современные классификационно-клинические аспекты, возможности проведения стандартных и специализированных инструментальных обследований у больных с ранним Of all rheumatic diseases, rheumatoid arthritis takes special place, which not only causes rapid and severe disability, but can also affect the life expectancy of patients. Therefore, understanding of early diagnosis with the nowel laboratory and instrumental methods is essential at the present stage of development of rheumatology. This review presents the current classifi cation and clinical aspects, the possibility of standard and specialized instrumental examinations in patients with early onset of rheumatoid arthritis.
Современные подходы к клинической и лабораторно-инструментальной диагностике раннего ревматоидного артрита
Modern approaches to clinical and laboratory diagnostics of rheumatoid arthritis early onset
Keywords: ранній ревматоїдний артрит; артросонографія; ревматоїдний фактор; антитіла до цитрулінованого мутованого віментину; ранний ревматоидный артрит; артросонография; ревматоидный фактор; антитела к цитрулинированному мутированному виментину; early rheumatoid arthritis; arthrosonography; rheumatoid factor; AT-MCV