НейроСНІД: [навч.-метод. посіб.] - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Візір, Ірина Володимирівна; Сікорська, Марина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
У зв'язку з різноманіттям клінічних проявів СНІДу, який протікає з ураженням багатьох органів і систем людини, боротьба з цим захворюванням сьогодні стає проблемою міждисциплінарною. Особливий інтерес неврологів до даної проблеми визначається тим, що спочатку імунна і нервова системи вражаються вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), викликаючи первинні, нерідко маніфестні форми клінічних проявів захворювання. Саме практичний лікар-невролог першим зустрічається з даною патологією. Згідно з літературними даними, до 70% ВІЛ-інфікованих пацієнтів мають різні неврологічні симптоми, що розвиваються на всіх стадіях захворювання. При патоморфологічному дослідженні ураження нервової системи виявляються у 80-90% померлих від СНІДу. У 45% пацієнтів неврологічні симптоми виступають в якості ініциальних симптомів ВІЛ-інфекції. У кожному разі потрібне проведення специфічної та симптоматичної терапії, тому уточнення характеру патологічного процесу є дуже важливим. ВООЗ інформує, що серед інфікованих ВІЛ наростає епідемія прогресуючих психоневрологічних захворювань . Висока питома вага уражень нервової системи різного рівня при СНІДі, залучення їх до патологічного процесу на ранніх стадіях захворювання роблять завдання боротьби з неврологічними проявами та ускладненнями СНІДу особливо актуальною. Ось чому знання неврологами основних форм прояву нейроСНІДу сприятиме ранній діагностиці захворювання, своєчасної терапії, що дозволить попередити або хоча б сповільнити прогресування патологічного процесу і не тільки продовжити життя хворих, але і зберегти її якість.