Значення факторів росту у ремоделюванні артеріальних судин у хворих на гіпертонічну хворобу - Рекалов, Дмитро Геннадійович; Rekalov, D.G. (My University, 2006)
Розглянуто проблеми порушень метаболізму факторів росту у хворих на гіпертонічну хворобу і пов'язаних з цим порушень пружноеластичних властивостей та структурно-функціонального стану артеріальних судин, можливості зворотного розвитку порушень метаболізму факторів росту, а також пружноеластичних властивостей та структурно-функціонального стану артеріальних судин під впливом протигіпертензивної терапії антагоністами рецепторів ангіотензину-ІІ. Обстежено 120 хворих на гіпертонічну хворобу та 30 практично здорових осіб: оцінювали метаболізм факторів росту за вмістом у сироватці крові васкулоендотеліального фактора росту, соматотропного гормона, ендотеліну-1 та ангіотензину-ІІ. Пружноеластичні властивості артеріальних судин еластичного типу оцінювали методом сфігмографії, для чого визначали швидкість поширення пульсової хвилі по аорті, проводили оклюзійну плетизмографію для вивчення процесів гіпертрофії артерій м'язового типу, для вивчення реактивності артеріол ендотелію за допомогою біомікроскопії досліджено судини бульбарної кон'юнктиви. Доведено, що монотерапія телмісартаном супроводжується істотним зменшенням продукції основних факторів росту: ендотеліну-1, васкулоендотеліального фактора росту та соматотропного гормона, а також покращанням параметрів пружноеластичних властивостей артерій еластичного типу та структурно-функціонального стану артеріальних судин м'язового типу. The thesis is devoted to a problem of infringements of a metabolism of growth factors in patients with essential hypertension and the infringements connected to it viscoelastic properties and a structurally functional condition of arterial vessels, an estimation of an opportunity of return development of infringements of growth factors metabolism, and also viscoelastic properties and a structurally functional condition of arterial vessels under influence of antihypertensive therapy by antagonists of receptors of angiotensin II. 120 patients with essential hypertension and practically healthy 30 persons are surveyed, estimated a metabolism of growth factors under the contents in blood whey vasculoendotelhial growth factor, somatotropine, endotelhin-1 and angiotensin-II. viscoelastic properties of arterial vessels elastic type estimated by shpymography, determining speed of distribution pulse waves in aorta, spent occlusive pletismography for studying hypertrophyc processes in arteries of muscular type. For studying reactance endothelial arterioles with the help of biomicroscopy vessels bulb conjunctiva have been investigated. Results of research have shown, that monotherapy by telmisartan is accompanied by essential reduction of production of major factors of growth, such as endothelin -1, vasculoendotelhial growth factor and somatotropine, and also improvement of viscoelastic properties of elastic type arteries and a structurally functional condition of muscular type arterial vessels.
Value of growth factors in arterial vessels remodelling in patients with essential hypertension
Keywords: гіпертонічна хвороба; артеріальні судини; пружноеластичні властивості; метаболізм факторів росту; антагоністи рецепторів ангіотензину-II; телмісартан; essential hypertension; arterial vessels; viscoelastic properties; growth factors; metabolism; antagonists of angiotensin-II receptors; telmisartan