Позалегеневий і міліарний туберкульоз у хворих на коінфекцію туберкульоз/ВІЛ (Продовження. Частина II) - Петренко, В. І.; Долинська, М. Г.; Разнатовська, Олена Миколаївна (My University, 2018)
Ураження ЦНС може бути ізольованим, але у від однієї третини до половини хворих виявляються ознаки міліарного туберкульозу. Є дані, що ураження ЦНС посмертно діагностується у 54 % хворих на міліарний туберкульоз. Туберкульоз ЦНС є однією з найчастіших форм позалегеневого туберкульозу на тлі ВІЛ-інфекції, при цьому захворювання може розвиватися як у результаті прогресування ВІЛ-інфекції, так і бути проявом СВІС. В останньому випадку туберкульозне ураження ЦНС відбувається у 12 % хворих, а летальність сягає 30 %; найчастіше виявляються менінгіт, туберкульома головного мозку, радікуломієліт і епідуральний абсцес. Туберкульозне ураження ЦНС характеризується найбільшою летальністю серед клінічних форм туберкульозу, від 15 до 40 %.