Електрична активність міокарда за даними добового моніторування ЕКГ у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду та безсимптомною діастолічною дисфункцією - Сиволап, Віктор Денисович; Земляний, Ярослав Вадимович; Назаренко, Олена Валеріївна; Сыволап, В. Д.; Земляной, Я. В.; Назаренко, Е. В.; Syvolap, V. D.; Zemlyaniy, Ya. V.; Nazarenko, E. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Хронічна серцева недостатність зі збереженою фракцією викиду характеризується несприятливим перебігом і має щорічну смертність 5–8%. З метою оцінки змін електричної активності міокарда та дослідження їх взаємозв’язку з показниками структурно-функціонального стану серця у 36 хворих зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка, які перенесли інфаркт міокарда в поєднанні з артеріальною гіпертензією, здійснили добове моніторування ЕКГ, ехокардіографію та дослідження вмісту NTproBNP у сироватці крові. Встановили, що у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка в порівнянні з пацієнтами з безсимптомною діастолічною дисфункцією спостерігається збільшення кількості шлуночкових екстрасистол і тривалості епізодів ішемії за добу, зниження часових, спектральних показників варіабельності синусового ритму – SDNN, SDАNN, pNN50, LF, VLF та LF/HF. Це свідчить про зменшення ефективності вегетативної регуляції серцевої діяльності, прогресування хронічної серцевої недостатності та більш високий ризик смертності в постінфарктних пацієнтів із супутньою артеріальною гіпертензією та збереженою фракцією викиду, порівнюючи з пацієнтами з безсимптомною діастолічною дисфункцією. Хроническая сердечная недостаточность с сохранённой фракцией выброса характеризуется неблагоприятным течением и имеет ежегодную смертность 5–8%. Для оценки изменений электрической активности миокарда и исследования их взаимосвязи с показателями структурно-функционального состояния сердца у 36 больных с сохранённой фракцией выброса левого желудочка, перенёсших инфаркт миокарда в сочетании с артериальной гипертензией, было проведено суточное мониторирование ЭКГ, эхокардиография и исследование содержания NTproBNP в сыворотке крови. Установлено, что у больных сердечной недостаточностью с сохранённой фракцией выброса левого желудочка по сравнению с пациентами с бессимптомной диастолической дисфункцией наблюдается увеличение количества желудочковых экстрасистол и продолжительности эпизодов ишемии за сутки, снижение временных и спектральных показателей вариабельности синусового ритма – SDNN, SDАNN, pNN50, LF, VLF и LF/HF. Это свидетельствует об уменьшении эффективности вегетативной регуляции сердечной деятельности, прогрессировании хронической сердечной недостаточности и более высоком риске смертности у постинфарктных пациентов с сопутствующей артериальной гипертензией и сохранённой фракцией выброса по сравнению с пациентами с бессимптомной диастолической дисфункцией. Aim. To evaluate changes in the electrical activity of the myocardium according to the daily monitoring of ECG and explore their relationship with structural and functional condition of the heart in patients with heart failure with preserved ejection fraction and asymptomatic diastolic dysfunction after myocardial infarction on the background of hypertension. Methods and results. For evaluating changes in the electrical activity of the myocardium and study their relationship with those structural and functional condition of the heart in 36 patients with preserved left ventricular ejection fraction after myocardial infarction with hypertension the next methods were used: ECG monitoring, echocardiography and serum NTproBNP level detection. Increased number of the ventricular beats (by 56.9%; p‹0.05) and duration of ischemic episodes per day (17%; p‹0.05), reducing time and spectral parameters of sinus rhythm variability – SDNN (at 41.3%; p‹0.05), SDANN (by 38.9%; p‹0.05), pNN50 (43.8%; p‹0.05), LF (at 36.4%; p‹0.05), VLF (at 17.5%; p‹0.05) and LF/HF (at 54.2%; p‹0.05) were detected in patients with heart failure with preserved left ventricular ejection fraction compared with patients with asymptomatic diastolic dysfunction. Conclusion. Increased number of ventricular beats, duration of ischemia episodes per day and significant reduction in variability of sinus rhythm were found in patients with heart failure with preserved ejection fraction after myocardial infarction on the background of hypertension.
Электрическая активность миокарда по данным суточного мониторирования ЭКГ у больных сердечной недостаточностью с сохранённой фракцией выброса и бессимптомной диастолической дисфункцией
Myocardial electrical activity according to daily ECG monitoring in patients with heart failure with preserved ejection fraction and asymptomatic diastolic dysfunction
Keywords: серцева недостатність; недостатність лівого шлуночка; інфаркт міокарда; гіпертензія; сердечная недостаточность; недостаточность левого желудочка; инфаркт миокарда; гипертензия; Heart Failure; Leftventricular Dysfunction; Myocardial Infarct; Hypertension