Дисциплінарна відповідальність фармацевтичних працівників: законодавчий та теоретико-правовий аспекти - Алексєєв, Олександр Германович; Алексеев, О. Г.; Aleksieiev, O. G. (My University, 2021)
Мета роботи – дослідження сучасного стану нормативно-правового регулювання та наукових під-ходів до проблеми застосування дисциплінарної відповідальності до фармацевтичних працівників. Матеріал і методи. Під час дослідження використовували емпіричні (порівняння, вивчення документів), тео-ретичні (аналізу та синтезу) та методи міждисциплінарного дослідження (порівняльно-правовий). Результати. Забезпечення населення безпечними, доступними та якісними лікарськими засобами (ЛЗ) є складовою конституційного права на охорону здоров’я кожної людини. Враховуючи вкрай важливу соціальну складову фармацевтичної діяльності (адже в підсумку мова йде про здоров’я нації), дуже важливою є реакція держави на забезпечення якісної роботи та безпечних результатів праці фармацевтичних працівників. Реалії сьогодення свідчать про пріоритетність заходів переконання для забезпечення трудової дисципліни, однак на нашу думку методи примусу, у тому числі дисциплінарної відповідальності фармацевтичних працівників, також є важливим фактором для належного виконання своїх професійних обов’язків представниками фармацев-тичного сектору галузі охорони здоров’я. На даний час у чинному законодавстві про працю відсутнє офіційне визначення дисциплінарної відповідальності. Аналізуючи та консолідуючи означені підходи науковців до визначення дисциплінарної відповідальності, слід виділити основні її ознаки. По-перше, дисциплінарна відповідальність виступає різновидом юридичної відпо-відальності. По-друге, для її застосування необхідна наявність трудових правовідносин «працівник-роботода-вець». По-третє, ДВ передбачає правовий обов’язок працівника зазнати певних обмежень. В четвертих, ДВ являє собою групу чітко визначених у законодавстві дисциплінарних стягнень. На підставі аналізу та консолідації загально-теоретичних підходів до природи дисциплінарної відповідаль-ності та спеціальних ознак правового статусу фармацевтичного працівника маємо констатувати, що під дисциплі-нарною відповідальністю фармацевтичних працівників слід розуміти окремий вид юридичної відповідальності, що полягає у застосуванні до фармацевтичних працівників, які скоїли дисциплінарний проступок, дисциплінарних стягнень. Дисциплінарним проступком у фармацевтичній сфері є протиправне винне невиконання або неналежне ви-конання фармацевтичним працівником трудових обов’язків, покладених на нього законодавством про працю, нормами галузевого законодавства, колективним та трудовим договорами трудових обов’язків. висновки. Досліджено сучасний стан та проблематику законодавчого регулювання притягнення до дисциплінарної відповідальності фармацевтичних працівників.

Цель работы – исследование современного состояния нормативно-правового регулирования и научных подходов к проблеме применения дисциплинарной ответственности к фармацевтическим работникам. Материал и методы. В ходе исследования использовались эмпирические (сравнение, изучение документов), теоретические (анализа и синтеза) методы и метод междисциплинарного исследования (сравнительно-правовой). Результаты. Обеспечение населения безопасными, доступными и качественными лекарственными средствами (ЛС) является составляющей конституционного права на охрану здоровья каждого человека. Учитывая крайне важную социальную составляющую фармацевтической деятельности (ведь в итоге речь идет о здоровье нации), очень важна реакция государства на обеспечение качественной работы и безопасных результатов труда фармацевтических работников.Реалии свидетельствуют о приоритетности мер убеждения для обеспечения трудовой дисциплины, однако, по нашему мнению, методы принуждения, в том числе дисциплинарной ответственности фармацевтических работников, также являются важным фактором для надлежащего выполнения своих профессиональных обязанностей представителями фармацевтического сектора отрасли здравоохранения.В настоящее время в действующем законодательстве о труде отсутствует официальное определение дисциплинарной ответственности. Анализируя и консолидируя обозначенные подходы ученых к определению дисциплинарной ответственности, следует выделить основные ее признаки. Во-первых, дисциплинарная ответственность выступает разновидностью юридической ответственности. Во-вторых, для ее применения необходимо наличие трудовых правоотношений «работник – работодатель». В-третьих, дисциплинарная ответственность предполагает правовую обязанность работника претерпеть определенные ограничения. В-четвертых, дисциплинарная ответственность представляет собой группу четко определенных в законодательстве дисциплинарных взысканий.На основании анализа и консолидации теоретических подходов к природе дисциплинарной ответственности и специальных признаков правового статуса фармацевтического работника должны констатировать, что под дисциплинарной ответственностью фармацевтических работников следует понимать отдельный вид юридической ответственности, которая заключается в применении к фармацевтическим работникам, совершившим дисциплинарный проступок, дисциплинарных взысканий. Выводы. Исследованы современное состояние и проблематика законодательного регулирования привлечения к дисциплинарной ответственности фармацевтических работников.

The aim – toresearch of the current state of legal regulation and scientific approaches to the problem of applying disciplinary liability to pharmaceutical workers.Material and Methods. The study used empirical (comparison, study of documents), theoretical (analysis and syn-thesis) and methods of interdisciplinary research (comparative law).Results. Providing the population with safe, affordable and high-quality medicines (medicines) is a component of the constitutional right to health care for everyone. Given the extremely important social component of pharmaceutical activity (after all, it is about the health of the nation), the state's response to ensuring quality work and safe performance of pharmaceutical workers is very important.The realities of today indicate the priority of persuasive measures to ensure labor discipline, but we believe that coercive methods, including the disciplinary liability of pharmaceutical workers, are also an important factor in the prop-er performance of their professional duties by the pharmaceutical and healthcare sectors. Currently, there is no official definition of disciplinary liability in the current labor legislation.Analyzing and consolidating these approaches of scientists to the definition of disciplinary responsibility, it is neces-sary to identify its main features. First, disciplinary liability is a type of legal liability. Secondly, its application requires the existence of an employment relationship "employee-employer". Third, the DL provides for a legal obligation for the employee to be subject to certain restrictions. Fourth, the DL is a group of disciplinary sanctions clearly defined in the law.Based on the analysis and consolidation of general theoretical approaches to the nature of disciplinary liability and special features of the legal status of a pharmaceutical worker, we must state that the disciplinary liability of pharmaceu-tical workers should be understood as a separate type of legal liability, penalties.In turn, a disciplinary misdemeanor in the pharmaceutical field is an unlawful culpable non-performance or improp-er performance by a pharmaceutical employee of labor duties imposed on him by labor legislation, sectoral legislation, collective and employment contracts.Conclusions. The current state and issues of legislative regulation of disciplinary action against pharmaceutical workers are studied.
Дисциплинарная ответственность фармацевтических работников: законодательный и теоретико-правовой аспекты
Disciplinary liability of pharmaceutical workers: legislative and theoretical-legal aspects
Keywords: відповідальність; дисциплінарна відповідальність; догана; провізор; проступок; фармацевтичний сектор; ответственность; дисциплинарная ответственность; выговор; провизор; фармацевтический сектор; responsibility; disciplinary responsibility; eprimand; pharmacist; misdemeanor; pharmaceutical sector