Типоспецифічна система психокорекції афективних порушень - Плєхов, Владислав Андрійович; Pliekhov, V. A. (My University, 2023)
Огляд спеціальної літератури дає уявлення про дисоціацію між досить великою поширеністю поліморфних форм шизотипового розладу та недостатністю наукової розробки методів психокорекції зазначених станів Мета: на ґрунті виявлених клініко-психопатологічних особливостей афективних порушень у хворих на шизотиповий розлад розробити типоспецифічну систему їх психокорекції та перевірити її ефективність. Розроблена система передбачає два вектори психокорекційних заходів: перший — спрямований на зниження вираженості афективних порушень безпосередньо, другий — на здобуття хворими нових навичок самоаналізу та виявлення опосередкованих ознак погіршання їхнього стану. Для визначення ефективності розробленої системи сформований контингент досліджуваних поділено на дві гомогенні групи: група дослідження (ГД) — 38 хворих, що брали участь у розроблених психокорекційних заходах, група порівняння (ГП) — 42 хворих, які отримували допомогу відповідно до чинних протоколів. Встановлено, що після проведеного лікування поширеність тривожної симптоматики була достовірно (p = 0,03) меншою у ГД та сягала клінічно значущого рівня лише у 6 (15,8 %) хворих, як порівняти із ГП, де вона була у 16 (38,1 %) хворих; частота виявлення депресивної симптоматики серед контингенту ГД була достовірно меншою як порівняти з аналогічним показником ГП — 8 (21,1 %) хворих та 19 (45,2 %) хворих відповідно. Розроблено ефективну типоспецифічну систему психокорекції афективних порушень у хворих на шизотиповий розлад, що ґрунтується на засадах персоніфікованої медицини та має два вектори, що первинно спрямовані на безпосередню редукцію афективних порушень та вторинно — на здобуття хворими нових навичок самоаналізу та виявлення опосередкованих ознак погіршання їхнього стану. A review of the specialized literature gives an idea of the dissociation between the wide prevalence of polymorphic forms of schizotypal disorder and the lack of scientific based methods for psycho-correction of these conditions. Purpose. Based on the identified clinical-psychopathological features of affective disorders in patients with schizotypal disorder, to develop and test the effectiveness of a type-specific system for their psycho-correction. The developed system provides for two vectors of psycho-correctional measures: the first one is aimed at reducing the severity of affective disorders directly, the second one is aimed at obtaining new introspection skills for patients and identifying indirect signs of deterioration in their condition. To determine the effectiveness of the developed study contingent, it was divided into two homogeneous groups: the study group (SG) included 38 patients who took part in the developed psycho-corrective measures, and the comparison group (CG) included 42 patients who received assistance under existing protocols. It was found that after the treatment, the prevalence of anxiety symptoms was significantly (p = 0.03) less in the SG, where it reached a clinically significant level only in 6 (15.8 %) patients compared with CG, where it was found in 16 (38.1 %) patients; the frequency of detection of depressive symptoms among the SG contingent was significantly lower compared to the same indicator of CG — 8 (21.1 %) patients and 19 (45.2 %) patients, respectively. An effective type-specific system for psycho-correction of affective disorders in patients with schizotypal disorder has been developed, which is based on the principles of personalized medicine and has two vectors, which are primarily aimed at direct reduction of affective disorders and secondarily — at obtaining new skills of introspection and identification by patients.
Type-specific system of psycho-correction of affective pathology in patients with schizotypal disorder
Keywords: шизофренія; шизотиповий розлад; психіатрія; коморбідна патологія; афективні розлади; психотерапія; психокорекція; schizophrenia; schizotypal disorder; psychiatry; comorbid pathology; affective disorders; psychotherapy; psycho-correction