Оптимізація ендоскопічного лікування ахалазії стравоходу різного ступеня - Кіосов, Олександр Михайлович; Kiosov, O. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Дисертаційна робота присвячена вирішити актуальне завдання сучасної медицини, яке полягає в удосконаленні оперативного лікування ахалазії стравоходу ІІ - ІІІ стадії шляхом покращення результатів оперативного лікування ахалазії стравоходу ІІ - ІІІ стадії шляхом модифікації методики втручання та локації міотомії. Під спостереженням знаходилися 62 хворих із ахалазією стравоходу ІІ - ІІІ стадії, 32 із яких була виконана пероральна ендоскопічна міотомія (ПОЕМ) в модифікації (основна група) та 30 пацієнтів, оперативне лікування яких виконано технікою лапароскопічної кардіоміотомії за Геллером з фундоплікацією по Дор або Тупе (група порівняння). Основна група (1 група, проспективний етап, формувалася з 2019 по 2023 рік): 32 хворих з ахалазією стравоходу ІІ-ІІІ ступеня, яким була проведена модифікована ПОЕМ. Групу склало 16 чоловіків (50,00 %) та 16 жінок (50,00 %), середній вік 47,72 ± 2,88 (95 %-ДІ 41,95 - 53,49) років, середня тривалість захворювання склала 4,33 ± 1,07 (95 %-ДІ 2,18 - 6,47) років. Група порівняння (2 група, ретроспективний етап, формувалася з 2015 по 2022 рік): 30 осіб з ахалазією стравоходу ІІ - ІІІ ступеня, якім була виконана лапароскопічна міотомія за Геллером з фундоплікацією по Дор. В цій групі було 14 чоловіків (46,67 %) та 16 жінок (53,33 %), середній вік 47,10 ± 2,87 (95 %-ДІ 41,37 - 52,84) років, строк від дебюту захворювання склав 4,71 ± 0,64 (95 %-ДІ 3,43 - 5,99) років. The dissertation is devoted to solving an urgent issue in modern medicine, which involves improving the surgical treatment of esophageal achalasia of stages II - III by the choice of modified intervention methodology and myotomy location. A total of 62 patients with stage II - III esophageal achalasia were under observation, with 32 undergoing modified рeroral endoscopic myotomy (POEM, main group) and 30 patients undergoing laparoscopic Heller myotomy with Dore fundoplication (comparison group). The main group (prospective stage, formed from 2019 to 2023) consisted of 32 patients with stage II - III esophageal achalasia who underwent modified POEM. The group included 16 men (50.00 %) and 16 women (50.00 %), with an average age of 47.72 ± 2.88 years (95% CI: 41.95 - 53.49) and an average disease duration of 4.33 ± 1.07 years (95% CI: 2.18 - 6.47). The comparison group (retrospective stage, formed from 2015 to 2022) included 30 patients with stage II - III esophageal achalasia who underwent laparoscopic Heller myotomy with Dore/Toupet fundoplication. This group comprised 14 men (46.67 %) and 16 women (53.33 %), with an average age of 47.10 ± 2.87 years (95% CI: 41.37 - 52.84) and a disease duration of 4.71 ± 0.64 years (95% CI: 3.43 - 5.99). Methods used in the study included radiological (to determine the type of achalasia), endoscopic (to assess esophageal mucosal damage), endoscopic ultrasound (to differentiate from oncological diseases), computed tomography (differential diagnosis with oncological diseases of the esophagus, stomach and abdominal organs), pH-impedance monitoring (to evaluate post-treatment reflux severity), clinical assessments, and statistical analyses (parametric and nonparametric, correlation analysis, chi-square, regression analysis, ROC analysis), as well as quality-of-life questionnaires.
The optimization of endoscopic treatment for various degrees of esophageal achalasia
Keywords: ахалазія стравоходу; пероральна ендоскопічна міотомія; лапароскопічна фундоплікація; гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; якість життя; грижа стравохідного отвору діафрагми; крурорафія; фундоплікація; ускладнення; хірургія; діагностика; ендоскопія; ендоскопічне лікування; кардіоміотомія за Геллером; рН-метрія; esophageal achalasia; peroral endoscopic myotomy; laparoscopic fundoplication; gastroesophageal reflux disease; quality of life; hiatal hernia; cruroplasty; fundoplication; complications; surgery; diagnostics; endoscopy; endoscopic treatment; Heller's cardiomyotomy; pH-metry