Прогнозування періопераційних ускладнень і летальності у хворих з ускладненими формами раку ободової кишки - Кубрак, Михайло Анатолійович; Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Kubrak, M. A.; Zavhorodnii, S. M.; Danyliuk, M. B. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – проаналізувати ризики ускладнень і летальності в періопераційному періоді у хворих з ускладненими формами колоректального раку, використовуючи прогностичну шкалу CR-POSSUM, а також визначити критичні рівні оцінок за CR-POSSUM шляхом ROC-аналізу. Матеріали і методи. Проаналізували дані 71 (100 %) пацієнта, які перебували на лікуванні з приводу ускладнених форм колоректального раку. У групу дослідження залучили 36 (50,71 %) чоловіків і 35 (49,29 %) жінок, середній вік – 67,97 ± 12,71 року. У післяопераційному періоді у 32 (45,07 %) пацієнтів виявили ускладнення, смертельних випадків – 8 (11,27 %). Результати. Ризик летального наслідку на час госпіталізації хворих становив 6,40 (3,50; 19,10) %. Фактичний рівень смертності в групі дослідження – 8 (11,27 %) випадків. Це відповідає теоретично розрахованому ризику летальності згідно з CR-POSSUM, U = 234,0, p = 0,739. The aim of the study. To analyze the risks of complications and mortality in the perioperative period in patients with complicated forms of colorectal cancer using the prognostic CR-POSSUM scoring system and to determine the critical levels of the CR-POSSUM score using ROC analysis. Materials and methods. The data of 71 (100 %) patients who were treated for complicated forms of colorectal cancer were analyzed. The studied group included 36 (50.71 %) men and 35 (49.29 %) women aged 67.97 ± 12.71 years. In the postoperative period, complications were found in 32 (45.07 %) patients, there were 8 (11.27 %) deaths. Results. The mortality risk at the time of hospitalization was 6.40 (3.50; 19.10) %. The actual mortality rate in the studied group was 8 (11.27 %) patients, which corresponded to the CR-POSSUM theoretically calculated mortality risk, U = 234.0, p = 0.739.
Prediction of perioperative complications and mortality in patients with complicated forms of colon cancer
Кубрак М. А. - ORCID ID: 0000-0003-4051-9336; Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522.
Keywords: колоректальна хірургія; післяопераційні ускладнення; смертність; прогностичні фактори; ROC-аналіз; colorectal surgery; postoperative complications; mortality; prognostic factor; ROC analysis