Клініко-електроенцефалографічні кореляції у хворих на мозковий ішемічний півкульовий інсульт у ранньому відновному періоді захворювання - Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна; Медведкова, С. А.; Medvedkova, S. O. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – дослідити стан біоелектричної активності головного мозку в зіставленні з клініко-неврологічними даними у хворих на мозковий ішемічний півкульовий інсульт (МІПІ) в ранньому відновному періоді захворювання. Матеріали та методи. Виконали комплексне клініко-інструментальне дослідження 60 пацієнтів (23 чоловіків і 37 жінок віком 58 (54–66) років) з МІПІ в ранньому відновному періоді захворюваня, що включало оцінювання за шкалою інсульту Національного Інституту здоров’я (NIHSS) і модифікованою шкалою Ренкіна на 10, 30, 90 і 180 добу захворювання. Для оцінювання функціонального стану головного мозку на 10 добу МІПІ проводили комп’ютерну електроенцефалографію з визначенням параметрів спектрального аналізу біоелектричної активності головного мозку. Результати. Встановили, що з рівнем інвалідизації на 180 добу МІПІ найбільш тісно пов’язані значення ВСП ритмів δ-піддіапазону УП (R = +0,41, p < 0,05), ВСП ритмів δ-піддіапазону ІП (R = +0,43, p < 0,05), ВСП ритмів θ1-піддіапазону УП (R = +0,42, p < 0,05), ВСП ритмів θ1-піддіапазону ІП (R = +0,46, p < 0,05), ВСП ритмів θ2-піддіапазону УП (R = +0,38, p <0,05), ВСП ритмів θ2-піддіапазону ІП (R = +0,42, p < 0,05), ВСП ритмів θ-піддіапазону УП (R = +0,41, p < 0,05), ВСП ритмів θ-піддіапазону ІП (R = +0,43, p < 0,05), а також інтегральні коефіцієнти DAR УП (R = +0,41, p < 0,05), DAR ІП (R = +0,45, p <0,05), DTABR УП (R = +0,52, p < 0,05), DTABR ІП (R = +0,51, p < 0,05), TAR УП (R = +0,41, p < 0,05) і TAR ІП (R = +0,41, p < 0,05). Висновки. Рівень інвалідизації на 180 добу МІПІ корелює зі значеннями DTABR ураженої (R = +0,52, p <0,05) та інтактної півкуль (R = +0,51, p < 0,05) на 10 добу захворювання.

The aim is to investigate the state of bioelectric activity of the brain in comparison with clinical neurological data in patients with cerebral ischemic hemispheric stroke (CIHS) in the early recovery period of the disease. Materials and methods – complex clinical and instrumental research was done in 60 patients (23 men and 37 women, age 58 (54; 66) years) with cerebral ischemic hemispheric stroke in early recovery period of disease, which included the indication according to the stroke scale of National Institute of Health (NIHSS) and modified Rankin Scale on the 10th, 30th, 90th and 180th day of disease. To evaluate the functional state of the brain on the 10th day of CIHS, computer electroencephalography was performed with the determination of the parameters as for spectral analysis of the bioelectric activity of the brain. Results. It was defined that with the level of disability on the 180 day of CIHS most closely related to each other the value of the relative spectral power (RSP) rhythms δ-subrange of affected hemisphere (AH) (R = +0.41, P < 0.05), RSP rhythms δ-subrange of intact hemisphere (IH) (R = + 0.43, P < 0.05), RSP rhythms θ1-subrange of AH (R = + 0.42, P < 0.05), RSP rhythms θ1-subrange of IH (R = +0.46, P < 0.05), RSP rhythms θ2subrange of AH (R = +0.38, P < 0.05), RSP rhythms θ2-subrange of IH (R = +0.42, P < 0.05), RSP rhythms θ-subrange of AH (R = +0.41, P < 0.05), RSP rhythms θ-subrange of IH (R = +0.43, P < 0.05), and also integral coefficients DAR AH (R = +0.41, P < 0.05), DAR IH (R = +0.45, P < 0.05), DTABR AH (R = +0.52, P < 0.05), DTABR IH (R = + 0.51, P < 0.05), TAR AH (R = +0.41, P < 0.05) and TAR IH (R = +0.41, P < 0.05). Conclusion. The level of disability on the 180th day of CIHS is correlated with the values of DTABR of the affected (R = +0.52, P < 0.05) and intact hemisphere (R = + 0.51, P < 0.05) on the 10th day of the disease.

Цель работы – исследовать состояние биоэлектрической активности головного мозга в сопоставлении с клинико-неврологическими данными у больных мозговым ишемическим полушарным инсультом (МИПИ) в раннем восстановительном периоде заболевания. Материалы и методы. Проведено комплексное клинико-инструментальное исследование 60 пациентов (23 мужчин и 37 женщин в возрасте 58 (54–66) лет) с МИПИ в раннем восстановительном периоде заболеваний, которое включало оценку по шкале инсульта Национального Института здоровья (NIHSS) и модифицированной шкале Рэнкина на 10, 30, 90 и 180 сутки заболевания. Для оценки функционального состояния головного мозга на 10 сутки МИПИ проводили компьютерную электроэнцефалографию с определением параметров спектрального анализа биоэлектрической активности головного мозга. Результаты. Установлено, что с уровнем инвалидизации на 180 сутки МИПИ наиболее тесно связаны значения ОСМ ритмов δ-поддиапазона ПП (R = +0,41, p < 0,05), ОСМ ритмов δ-поддиапазона ИП (R = +0,43, p < 0,05), ОСМ ритмов θ1-поддиапазона ПП (R = +0,42, p < 0,05), ОСМ ритмов θ1-поддиапазона ИП (R = +0,46, p < 0,05), ОСМ ритмов θ2-поддиапазона ПП (R = +0,38, p < 0,05), ОСМ ритмов θ2-поддиапазона ИП (R = +0,42, p < 0,05), ОСМ ритмов θ-поддиапазона ПП (R = +0,41, p < 0,05), ОСМ ритмов θ-поддиапазона ИП (R = +0,43, p <0,05), а также интегральные коэффициенты DAR ПП (R = +0,41, p <0, 05), DAR ИП (R = +0,45, p < 0,05), DTABR ПП (R = +0,52, p < 0,05), DTABR ИП (R = +0,51, p < 0,05), TAR ПП (R = +0,41, p < 0,05) и TAR ИП (R = +0,41, p < 0,05). Выводы. Уровень инвалидизации на 180 сутки МИПИ коррелирует со значениями DTABR пораженного (R = +0,52, p < 0,05) и интактного полушарий (R = +0,51, p < 0,05) на 10 сутки заболевания.
Клинико-электроэнцефалографические корреляции у больных мозговым ишемическим полушарным инсультом в раннем восстановительном периоде заболевания
Clinical and electroencephalographic correlations in patients with cerebral ischemic hemispheric stroke in early recovery period of disease
Keywords: інфаркт мозку; електроенцефалографія; прогноз; cerebral infarction; electroencephalography; prognosis; инфаркт мозга; электроэнцефалография