Обмін адипоцитокінів та імунопатологічні зміни при хронічній серцевій недостатності з надмірною масою тіла, ожирінням та супутньою фібриляцією передсердь - Бідзіля, Петро Петрович; Bidzilya, P. P.; Бидзиля, П. П. (Тернопіль: Укрмедкнига, 2017)
Резюме. Фібриляція передсердь (ФП) асоціюється зі збільшенням ризику виникнення, прогресування хронічної серцевої недостатності (ХСН) та смерті. Значущими факторами виникнення ФП у хворих на ХСН є значний вік, чоловіча стать, цукровий діабет, клапанна хвороба серця та ожиріння. Останнім часом все більше дослідників фокусується на вивченні ролі адипоцитокінів та показників системного імунного запалення у виникненні ФП при ХСН. Мета дослідження – вивчити особливості обміну адипоцитокінів та імунопатологічних змін при ХСН із надмірною масою тіла, ожирінням та супутньою ФП за допомогою визначення вмісту адипонектину, резистину, інтерлейкіну-6 (IL-6), інтерлейкіну-10 (IL-10) та фактора некрозу пухлин-α (TNF-α) в сироватці крові. Матеріали і методи. Загалом обстежено 117 пацієнтів. До основної групи увійшли хворі на ХСН ІІ–ІІІ функціональних класів із нормальною, надмірною масою тіла та ожирінням І–ІІІ ступенів. Відповідно до мети дослідження, пацієнтів із ХСН поділили на 2 підгрупи: з супутньою ФП (38 хворих (36,2 %)) та без супутньої ФП (67 хворих (63,8 %)). ХСН була наслідком хронічних форм ішемічної хвороби серця (ІХС), артеріальної гіпертензії (АГ) та їх поєднання. Групою порівняння були 12 хворих із хронічними формами ІХС та АГ, із нормальною масою без клініко-інструментальних ознак ХСН. Розраховуючи індекс маси тіла (ІМТ), встановлювали нормальну, надмірну масу тіла та ступінь ожиріння. За допомогою імуноферментного методу в сироватці крові визначали рівень адипонектину, резистину, IL-6, IL-10 та TNF-α. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що у хворих на ХСН із надмірною масою тіла, ожирінням та супутньою ФП обмін адипоцитокінів характеризується переважанням активності адипонектину та резистину в сироватці крові. Наявність ФП при ХСН у хворих із зайвою масою супроводжувалась тяжчими проявами імунопатологічних змін у вигляді вірогідно вищих показників як прозапальних IL-6 та TNF-α, так і протизапального IL-10. Висновки. Супутня фібриляція передсердь при ХСН із надмірною масою тіла та ожирінням асоціюється з надмірною активацією адипоцитокінової системи паралельно з тяжчими імунопатологічними проявами. Summary. Atrial fibrillation (AF) is associated with increased risk of progression of chronic heart failure (CHF) and death. Significant factors of onset of AF in patients with CHF is a significant age, male sex, diabetes, valvular heart disease, and obesity. Recently more and more researchers focus on the study of the role adipocytokines and indexes of systemic immune inflammation in the occurrenceof AF in CHF. The aim of the study – to investigate adipocytokines metabolism and immune-pathological changes in CHF patients with overweight, obesity and concomitant atrial fibrillation (AF), by determining the serum content of adiponectin, resistin, interleukin-6 (IL-6), interleukin-10 (IL-10) and tumor necrosis factor-α (TNF-α). Materials and Methods. We examined 117 patients. The main group included patients with CHF II-III functional class with normal, overweight and obesity I-III degree. According to the purpose of the study, the patients with CHF were divided into 2 subgroups: with concomitant AF (38 patients (36.2 %)), and without concomitant AF (67 patients (63.8 %)). CHF was the result of chronic forms of ischemic heart disease (IHD), arterial hypertension (AH) and combinations thereof. The comparison group was 12 patients with chronic forms of IHD and AH, with normal weight, without clinical and instrumental signs of CHF. Calculating the body mass index (BMI) were set the normal weight, overweight and degree of obesity. By ELISA in the serum of blood we determined the level of adiponectin, resistin, IL-6, IL-10 and TNF-α. Results and Discussion. It is established that in CHF patients with overweight, obesity and related AF adipocytokines metabolism is characterized by a predominance of activity of adiponectin and resistin in the blood serum. The presence of AF in CHF patients with excess weight were accompanied by more severe manifestations immune-pathological changes in the form of significantly higher values as proinflammatory IL-6, TNF-α and anti-inflammatory IL-10. Conclusions. Concomitant atrial fibrillation in CHF with overweight and obesity is associated with excessive activation of adipocytokines system in parallel with more severe manifestations immune-pathological changes. Резюме. Фибрилляция предсердий (ФП) ассоциируется с увеличением риска возникновения, прогрессирования хронической сердечной недостаточности (ХСН) и смерти. Значительными факторами возникновения ФП у больных ХСН является старший возраст, мужской пол, сахарный диабет, клапанная болезнь сердца и ожирение. В последнее время все больше исследователей фокусируются на изучение роли адипоцитокинов и показателей системного иммунного воспаления в возникновении ФП при ХСН. Цель исследования – изучить особенности обмена адипоцитокинов и иммунопатологических изменений при ХСН с избыточной массой тела, ожирением и сопутствующей фибрилляцией предсердий (ФП) с помощью определения содержания адипонектина, резистина, интерлейкина-6 (IL-6), интерлейкина-10 (IL-10) и фактора некроза опухолей-α (TNF-α) в сыворотке крови. Материалы и методы. Всего обследовано 117 пациентов. В основную группу вошли больные ХСН II–III функциональных классов с нормальной, избыточной массой тела и ожирением I–III степеней. Согласно цели исследования, пациенты с ХСН были разделены на 2 подгруппы: с сопутствующей ФП (38 больных (36,2 %)) и без сопутствующей ФП (67 больных (63,8 %)). ХСН была следствием хронических форм ишемической болезни сердца (ИБС), артериальной гипертензии (АГ) и их сочетания. Группой сравнения были 12 больных хроническими формами ИБС и АГ, с нормальным весом без клинико-инструментальных признаков ХСН. Рассчитывая индекс массы тела (ИМТ), устанавливали нормальную, избыточную массу тела и степень ожирения. С помощью иммуноферментного метода в сыворотке крови определяли уровень адипонектина, резистина, IL-6, IL-10 и TNF-α. Результаты исследований и их обсуждение. Установлено, что у больных ХСН с избыточной массой тела, ожирением и сопутствующей ФП обмен адипоцитокинов характеризуется преобладанием активности адипонектина и резистина в сыворотке крови. Наличие ФП при ХСН у больных с лишним весом сопровождалась более тяжелыми проявлениями иммунопатологических изменений в виде достоверно более высоких показателей как провоспалительных IL-6 и TNF-α, так и противовоспалительного IL-10. Выводы. Сопутствующая фибрилляция предсердий при ХСН с избыточной массой тела и ожирением ассоциируется с чрезмерной активацией адипоцитокиновой системы параллельно с более тяжелыми проявлениями иммунопатологических изменений.
Adipocytokines metabolism and immune-pathologic changes in chronic heart failure patients with overweight, obesity and associated atrial fibrillation
Обмен адипоцитокинов и иммунопатологические изменения при хронической сердечной недостаточности с избыточной массой тела, ожирением и сопутствующей фибрилляцией предсердий
Keywords: хронічна серцева недостатність; фібриляція передсердь; адипоцитокіни; надмірна маса; ожиріння; chronic heart failure; atrial fibrillation; adipocytokines; cytokines; overweight; obesity; хроническая сердечная недостаточность; фибрилляция предсердий; адипоцитокины; цитокины; избыточная масса; ожирение