Невідкладна міні-холецистектомія із зовнішнім дренуванням холедоха у профілактиці тяжкого біліарного сепсису - Капшитар, Олександр Васильович; Kapshytar, O. V. (My University, 2016)
Із 571 хворого на гострий холецитит, яким виконано міні-холецистектомію з правостороннього вертикального трансректального міні-лапаротомного операційного доступу, в 30 (5,3 %) пацієнтів із патологією гепатикохоледоха, ускладненого механічною жовтяницею, після її корекції виконано зовнішнє дренування холедоха. Перебіг жовтяниці склав 3–14 діб. Лейкоцитарний індекс інтоксикації коливався в межах 3,5–7,5 од, SIRS не перевищив 1,5, SOFA – ≥ 4. Із жовчі мікрофлору висіяно у 86,7 % хворих, із крові – у 6,7 % пацієнтів. Після міні-холецистектомії холедох дреновано за Холстедом у 27 (90 %) пацієнтів та за Вишневським – у 3 (10 %). Після системної та локальної терапії на 14–16 добу виконано фістулохолангіографію, резидуальний холедохолітіаз встановлено у 3 (10 %) хворих. Виконано ендоскопічну папілосфінктеротомію (літоекстракцію – 2 пацієнтам, не вдалось провести одному хворому через конкремент діаметром 1,5 см). Релапаротомія знадобилась у 2 (6,6 %) пацієнтів. Із них в одної (50 %) хворої її проведено після невдалої спроби літоекстракції та в одного (50 %) – після розвитку алкогольного делірію та самовільного видалення із холедоха дренажу за Холстедом. Виконано холедохолітотомію (1) та повторне дренування холедоха за Холстедом. Таким чином, завдяки короткочасній передопераційній підготовці, міні-холецистектомії із зовнішнім дренуванням холедоха в ранні терміни після госпіталізації, системній консервативній та локальній терапії вдалось уникнути тяжкого біліарного сепсису. External drainage of choledochus was performed – 30 (5.3 %) patients with pathology of choledochus, complicated with obstructive jaundice, after correction of the obstructive jaundice, of 571 patients with acute cholecystitis, whom under went – cholecystectomy from vertical transrectal mini-laparotomical right-surgical approach. The course of jaundice was 3–14 days. Leukocyte intoxication index ranged from 3.5–7.5., SIRS not exceed 1,5, SOFA – ≥ 4. Microora cultured from bile in 86.7 % of patients, from blood – 6.7 % of patients. Choledochus was drained by Cholsted in 27 (90 %) patients and by Vishnevsky – in 3 (10 %) patients after mini-cholecystectomy. Fistulocholanhiografy made for 14-16 days after systemic and local therapy, residual choledocholithiasis mounted in 3 (10 %) patients. Endoscopic papilos ncterotomy was made in 2 patients, litoextraction was failed in 1 patient due to concrement with diameter of 1.5 cm). Relaparotomy required in 2 (6.6 %) patients. In one patient (50 %) among them, it was held after litoextraction and in 1 (50 %) – after alcoholic delirium and unauthorized removal of choledochus drainage by Khol sted. Thus, due to short-term preoperative preparation, minicholecystectomy with external drainage of choledochus early after hospitalization, systemic and local conservative treatment could avoid heavy biliary sepsis.
Emergent mini cholecystectomy with external drainage of choledochus as prevention of heavy biliary sepsis