Коррекция системы гемостаза у больных циррозом печени - Тугушев, А. С.; Михантьев, Д. И.; Нешта, В. В.; Черковская, О. С.; Рязанова, Е. Д.; Тугушев, Алій Саітович; Михантєв, Д. І.; Нешта, В. В.; Черковська, Ольга Степанівна; Рязанова, О. Д.; Tugushev, А. S.; Mikhantyev, D. I.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Характер нарушений системы гемостаза при циррозе печени сложен, часто непредсказуем и касается всех его звеньев. При этом возможны как кровотечения, так и тромбозы. Причём декомпенсация заболевания сопровождается более глубоким гемостатическим дисбалансом в сторону тромбофилии. Это связано с тем, что гепатоцит является основным местом синтеза витамин К-зависимых и про- и антикоагулянтных белков. Соответственно, лечебная тактика должна быть направлена на коррекцию патогенетических механизмов гемостатического дисбаланса. С целью коррекции гемостатического дисбаланса нами было исследовано влияние викасола на про- и антикоагулянтное звенья системы гемостаза у 30 пациентов с циррозом печени. Определялись количество тромбоцитов, протромбиновый индекс, активированное частичное тромбопластиновое время, уровни фибриногена, фибриногена «В», D-димера, активность протеина С и фактора свёртываемости F VIII. Показано, что у больных циррозом печени состояние гемостаза характеризуется дисбалансом в сторону гиперкоагуляции, который подтверждается снижением активности протеина С на фоне нормальной или повышенной активности фактора свёртывания F VIII. Назначение викасола способствует нормализации гемостатического дисбаланса за счёт синтеза витамин К-зависимых про- и антикоагулянтных факторов, подтверждением чему является повышение уровней как протромбинового индекса, так и протеина С. Характер порушень системи гемостазу при цирозі печінки складний, часто непередбачуваний і стосується всіх його ланок. При цьому можливі як кровотечі, так і тромбози. Причому декомпенсація захворювання супроводжується більш глибоким гемостатичним дисбалансом у бік тромбофілії. Це пов’язано з тим, що гепатоцит є основним місцем синтезу вітамін К-залежних і про- та антикоагулянтних білків. Відповідно, лікувальна тактика має бути спрямована на корекцію патогенетичних механізмів гемостатичного дисбалансу. З метою корекції гемостатичного дисбалансу дослідили вплив вікасолу на про- та антикоагулянтну ланки системи гемостазу у 30 пацієнтів, які хворі на цироз печінки. Визначали кількість тромбоцитів, протромбіновий індекс, активований частково тромбопластиновий час, рівні фібриногену, фібриногену «В», D-димера, активність протеїну С і фактора згортання F VIII. Показано, що у хворих на цироз печінки стан гемостазу характеризується дисбалансом у бік гіперкоагуляції, підтвердженням є зниження активності протеїну С на тлі нормальної або підвищеної активності фактора згортання F VIII. Призначення вікасолу сприяє нормалізації гемостатичного дисбалансу внаслідок синтезу вітамін К-залежних про- та антикоагулянтних факторів, підтвердженням є підвищення рівнів як протромбiнового індексу, так і протеїну С. Nature of violations of hemostasis system in cirrhosis is difficult, often unpredictable and concerns all its links. Thus both bleedings and thrombosis are possible. Disease decompensation is accompanied by deeper haemostatic imbalance towards thrombophilia. It is connected with that hepatocytes is the main place of synthesis vitamin K dependent pro- and anticoagulant proteins. Respectively, medical tactics should be directed on correction of pathogenetic mechanisms of haemostatic imbalance. Aim. To estimate influence Vikasolum on pro- and anticoagulant link of hemostasis in patients with cirrhosis. Methods and results. 30 patients with cirrhosis were under supervision. Patients received Vikasolum in dose 1.0 ml of 0.01 % solution intramuscularly 3 times a day within 3–4 days, with shift to oral route – on 1 tablet (0.015) twice a day up to 2 weeks. Estimation of procoagulant unit included determination of the number of platelets, prothrombin index, activated partial thromboplastin time, blood-coagulation factor F VIII, fibrinogen levels, «B» and D-dimer fibrinogen. Anticoagulant system was evaluated with activity of coagulation inhibitor of protein C. It is shown that hemostasis condition is characterised by an imbalance towards hyper coagulation on the ground of normal or hyperactivated blood-coagulation factor F VIII in patients with cirrhosis. At appointment of vikasoli increase levels of a protrombin index and the protein C is noted. Conclusion. Vikasolum intake promotes normalisation of a haemostatic imbalance, vitamin K dependent pro- and antikoagulyant factors synthesis.
Корекція системи гемостазу у хворих із цирозом печінки
Hemostasis system correction in patients with cirrhosis
Keywords: цирроз печени; гемостаз; викасол; антикоагулянты; цироз печінки; гемостаз; вікасол; антикоагулянти; Liver Cirrhosis; Hemostasis; Vikasolum; Anticoagulants