Чутливість плівкоутворюючих штамів стафілококів, котрі виділені з дихальних шляхів, до лікувальних препаратів бактеріофагів - Воронкова, О. С.; Сірокваша, О. А.; Шевченко, Т. М.; Вінніков, А. І.; Кудрявцева, В. Є.; Сирокваша, О. А.; Винников, А. И.; Кудрявцева, В. Е.; Voronkova, O. S.; Sirokvasha, O. A.; Shevchenko, T. M.; Vinnikov, A. I.; et al. (ЗДМУ, 2014)
Здатність бактерій до біоплівкоутворення може посилювати ряд їхніх властивостей, у тому числі стійкість до антибіотиків, що обумовлює потребу в пошуку альтернативних засобів лікування, серед яких перспективними є бактеріофаги. Для вивчення чутливості біоплівкоутворюючих штамів золотистого стафілокока до препаратів фагів вивчили 26 штамів, котрі здатні та нездатні до утворення біоплівки. Для досліджень використовували бактеріологічні методи та методи вивчення чутливості до фагів. Встановили, що біоплівки утворювали 16 (61,5%) штамів золотистого стафілокока, що досліджувались. Визначили, що понад 80% як плівко-, так і неплівкоутворюючих штамів були чутливі до фагів із препаратів «Піобактеріофаг» і «Бактеріофаг стафілококовий», до препарату «Інтестіфаг» чутливими були 56,3% плівкоутворюючих штамів і 70%, які не утворювали плівку, а це свідчить про можливість ефективного застосування фагів для терапії ускладнень, котрі викликані плівкоутворюючими штамами. Способность бактерий к пленкообразованию может усиливать ряд их свойств, в том числе устойчивость к антибиотикам, что приводит к необходимости поиска альтернативных средств, среди которых перспективными являются бактериофаги. Для изучения чувствительности биопленкообразующих штаммов золотистого стафилококка к лечебным препаратам фагов было исследовано 26 штаммов, способных и неспособных к пленкообразованию. Для исследований использовали бактериологические методы и методы определения чувствительности к фагам. Установлено, что биопленки образовывали 16 (61,5%) штаммов. Более 80% как пленко-, так и непленкообразующих штаммов были чувствительны к фагам препаратов «Пиобактериофаг» и «Бактериофаг стафилококковый», к препарату «Интестифаг» чувствительными были 56,3% пленкообразующих штаммов и 70% необразующих пленку, что свидетельствует о возможности эффективного применения фагов для терапии осложнений, вызванных пленкообразующими штаммами. Bacteria’s ability to form a biofi lm can enhance number of its pathogenic properties, for example resistance to antibiotics. That is why alternative preparations, such as bacteriophages need to be found. The aim of research was to study the sensitivity of biofi lm-forming or non-fi lm-forming Staphylococcus aureus strains to medical phages drugs. Methods and results. Methods of isolation and identifi cation of bacteria and study of sensitivity to bacteriophages have been used. Ability to biofi lm-formation have been shown for 16 (61.5 %) of the studied strains. More than 80% of whole strains are sensitive to phages of the drugs «Piobaсteriophage» and «Staphylococcal bacteriophage», to drug «Intestiphage» 56.3% of fi lm-forming strains are sensitive and there are 70% of non-fi lm-forming strains. Conclusion. Received data about phage drugs’ effectiveness suggesting the possibility of effective application of phage therapy for lesions, caused by fi lm-forming strains.
Чувствительность пленкообразующих штаммов стафилококков, выделенных из дыхательных путей, к лечебным препаратам бактериофагов
The sensitivity of fi lm-forming strains of staphylococci, isolated from the respiratory tract, to bacteriophages drugs
Keywords: стафілококи; біоплівкоутворення; фагочутливість; лікувальні препарати бактеріофагів; стафилококки; биопленкообразование; фагочувствительность; лечебные препараты бактериофагов; Biofilm; Sensitivity and Specifi city; Sensitivity to Bacteriophages; Drug Therapy