Дослідження УФ-спектрів анельованих сполук похідних триазинохіназолінів - Кривошей, Оксана Вікторівна; Kryvoshey, O. V. (My University, 2016)
З метою опрацювання можливості цілеспрямованого синтезу похідних триазинохіназолінів, встановлення залежності між характером їх УФ-спектрів та виявлення основного хромофора були вивчені УФ-спектри поглинання похідних (3-оксо-3,4-дигідро-2Н-[1,2,4]триазино[4,3-c]хіназолін-4-іл)оцтової кислоти, а саме бензилового ефіру (сполука І) та бензиламіду (сполука ІІ), у розчинниках різної полярності (вода, 95% етанол, 0.1 М розчин хлористоводневої кислоти та 0.1 М розчин натрію гідроксиду). Встановлено, що УФ-спектри досліджуваних сполук у зазначених розчинниках характеризуються трьома смугами поглинання з максимумами відповідно в межах 191–217 нм, 274–284 нм та 330–346 нм (сполука І), а також в межах 192–215 нм, 274–285 нм та 327–348 нм (сполука ІІ). Ідентифіковано типи електронних переходів, які обумовлюють виникнення спостережуваних смуг поглинання.
UV-spectral study of the condensed triazinoquinazoline derivatives
Keywords: похідні триазинохіназолінів; УФ-спектри; переходи електронів; смуги поглинання; triazinoquinazoline derivatives; ultraviolet spectra; electron transitions; absorption bands