Скринінгові дослідження вмісту дубильних речовин у надземних органах кукурудзи звичайної - Карпюк, У. В.; Кисличенко, В. С.; Чолак, І. С.; Ємельянова, О. І.; Чолак, И. С.; Емельянова, О. И.; Karpiuk, U. V.; Kislichenko, V. S.; Cholak, I. S.; Yemelianova, O. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою вивчення якісного складу та кількісного вмісту дубильних речовин листя та стовпчиків із приймочками кукурудзи звичайної встановили наявність цих речовин за допомогою якісних реакцій; кількісний вміст поліфенолів визначали методом перманганатометрії та методом високоефективної рідинної хроматографії. Встановили, що в сировині кукурудзи присутні дубильні речовини переважно конденсованої групи. Методом перманганатометрії визначили накопичення поліфенольних сполук у листі гібридів цукрової та надцукрової кукурудзи. Найбільший вміст поліфенолів в стовпчиках із приймочками знайдено у надцукровій кукурудзі. Визначено наявність 8 сполук у листі та стовпчиках із приймочками кукурудзи звичайної методом високоефективної рідинної хроматографії: галова кислота, елагова кислота, галокатехін, епікатехін, катехін, епігалокатехін, катехін галат, епікатехін галат. Це свідчить про багатий поліфенольний склад сировини кукурудзи та перспективу використання цієї сировини для створення лікарських засобів і спеціальних харчових продуктів. С целью изучения качественного состава и количественного содержания дубильных веществ листьев и столбиков с рыльцами кукурузы обыкновенной установили наличие этих веществ с помощью качественных реакций; количественное содержание полифенолов определяли методом перманганатометрии и методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Установили, что в сырье кукурузы содержатся дубильные вещества преимущественно конденсированной группы. Методом перманганатометрии определили накопление полифенольных соединений в листьях гибридов сахарной или суперсахарной кукурузы. Наибольшее содержание полифенолов в столбиках с рыльцами найдено в суперсахарной кукурузе. Методом высоко-эффективной жидкостной хроматографии определено наличие 8 соединений в листьях и рыльцах кукурузы: галловая, эллаговая кислота, галокатехин, эпикатехин, катехин, эпигалокатехин, катехин галлат, эпикатехин галлат. Это свидетельствует о богатом полифенольном составе сырья кукурузы и перспективе использования данного сырья для создания лекарственных средств и специальных пищевых продуктов. Aim. The introduction of new hemostatic drugs is a modern question. Using of tannins is promising especially for this segment of Pharmacy, as they are able to stop the bleeding. The purpose was to the study qualitative composition and quantitative content of tannins in Zea mays leaves and columns with stigmas. Methods and results. The presence of tannins has been found using conventional qualitative reactions. Polyphenols content has been determined by permanganatometry. The qualitative composition and quantitative content of tannins in herbal drugs has been determined by high performance liquid chromatography. The presence of tannins mostly of condensed group has been determined. Accumulation of polyphenols in leaves of sweet and super sweet corn has been determined by permanganatometry. The highest content of polyphenols in the columns with stigmas has been found in super sweet corn. The presence of 8 compounds has been determined in the leaves and corn stigmas by high performance liquid chromatography: gallic acid, ellagic acid, galocatehin, epicatechin, catechin, epigalocatehin, catechin gallate, epicatechin gallate.Conclusions. This demonstrates the rich polyphenolic composition of raw material of Zea mays and possibility to use it for the creation of drugs and specialty foods.
Скрининговые исследования содержания дубильных веществ в надземных органах кукурузы обыкновенной
Screening tests of tannins in overground organs of Zea mays L.
Keywords: кукурудза; дубильні речовини; високоефективна рідинна хроматографія; кукуруза; дубильные вещества; высокоэффективная жидкостная хроматография; Zea Mays L.; Tannins; High Pressure Liquid Chromatography