Дисбаланс системи протеази-антипротеази на тлі хронічного обструктивного захворювання легень в поєднанні з ішемічною хворобою серця - Крайдашенко, Олександр Олегович; Kraidashenko, О. О. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – оцінювання клінічного значення порушення рівня експресії ММП-9 та ТІМП на тлі хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) у поєднанні з ішемічною хворобою серця (ІХС). Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 26 пацієнтів із ХОЗЛ + ІХС і 22 практично здорові особи. Середній вік пацієнтів – 56,68 ± 1,21 року, з-поміж обстежених 76,92 % чоловіків. Середній вік осіб із групи контролю – 54,37 ± 1,84 року, 72,73 % чоловіків. Об’єкт дослідження – ІХС: стенокардія напруги. Оцінювали функцію зовнішнього дихання, результати тесту 6-хвилинної ходьби, варіабельність серцевого ритму, концентрацію ММП-9 і ТІМП у сироватці крові методом твердофазного імуноферментного аналізу. Результати. Аналіз рівня експресії протеаз та їхнього інгібітора свідчить, що пацієнти з коморбідною патологією ІХС на тлі ХОЗЛ мали в 8,11 раза вищу активність ММП-9 (р < 0,05) щодо параметра практично здорових осіб. Показники активності ТІМП у пацієнтів із ІХС на тлі ХОЗЛ становили 1,46 ± 0,03 мкг/мл; це статистично достовірно менше (на 53,21 %, р < 0,05) порівняно з даними здорових осіб (3,12 ± 0,01 мкг/мл). У хворих на ІХС у поєднанні з ХОЗЛ виявили порушення ферментативної активності позаклітинного матриксу, що характеризується статистично значущим зростанням рівня експресії матриксних металопротеїназ і зниженою активністю їхнього тканинного інгібітора порівняно з практично здоровими особами. Достовірні кореляційні зв’язки між рівнем ММП-9 і показником ОФВ1 (r= -0,67, р < 0,05), параметром LF/HF (r = -0,74, р < 0,05) свідчать, що при елевації рівня експресії ММП-9 визначають виразніше порушення функції зовнішнього дихання та зсув симпато-парасимпатичного балансу в напрямі симпатичної активації та зменшення вагусного тонусу в модуляції серцевого ритму. The aim of the study: to evaluate the clinical value of the violation of the expression level of MMP-9 and TIMP against the background of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in combination with ischemic heart disease (IHD). Materials and methods. In accordance with the set goal of the study, 26 people with COPD + IHD and 22 practically healthy people were under observation. The average age of patients was 56.68 ± 1.21 years; 76.92 % were men. In the control group, the average age was 54.37 ± 1.84 years, 72.73 % were men. The object of the study was ischemic heart disease: angina pectoris. Research methods: external respiration function study, six minute walk test, determination of heart rate variability, the concentration of MMP-9 and TIMP in blood serum was determined by the method of solid-phase enzyme immunoassay. Results. The analysis of the level of expression of proteases and its inhibitor shows that patients with comorbid IHD on the background of COPD demonstrated 8.11 times higher activity of MMP-9 (p < 0.05) compared to a cohort of practically healthy people. Indicators of TIMP activity in patients with IHD on the background of COPD are 1.46 ± 0.03 μg/ml, which is statistically significantly lower by 53.21 % (p < 0.05) compared to healthy people (3.12 ± 0.01 μg/ml). The presence of reliable correlations between the MMP-9 level and the FEV1 indicator (r = -0.67, p < 0.05), the LF/HF parameter (r = -0.74, p < 0.05) indicates, that when the level of expression of MMP-9 is elevated, there is a more pronounced violation of the function of external respiration and a shift in the sympatho-parasympathetic balance in the direction of sympathetic activation and a decrease in vagal tone in heart rate modulation.
Imbalance of the protease-antiprotease system against the background of chronic obstructive pulmonary disease in combination with ischemic heart disease
ORCID ID: 0000-0002-8911-3292
Keywords: ішемічна хвороба серця; хронічне обструктивне захворювання легень; матриксна металопротеїназа 9; тканинні інгібітори матриксних металопротеїназ; фіброз; ischemic heart disease; chronic obstructive pulmonary disease; matrix metalloproteinase 9; tissue inhibitor of metalloproteinases; fibrosis