Зміни мінеральної щільності кісткової тканини у щурів з різними формами остеопарозу під впливом препарату CaD3 і гідрохлортіазиду - Cквирський, О. В.; Мамчур, В. Й. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Наведено дані порівняльних досліджень впливу препарату СаД3 разом з антигіпертензивною терапією (гідрохлортіазид) на щурів з різними формами остеопорозу – природний сенільний і постменопаузальний. Постменопаузальний остеопороз відтворювали шляхом оваріектомії у щурів. Природний сенільний остеопороз, за нашими даними, виникав не у всіх старих щурів. Введення препарату СаD3 протягом 30 діб старим щурам (сенільний остеопороз) збільшує загальну мінеральну щільність кісткової тканини на 4,83%, проте сумісне введення СаD3 з гідрохлортіазидом не змінює цей показник. Під впливом СаD3 з гідрохлортіазидом у OVX щурів (постменопаузальний остеопороз) загальна мінеральна щільність кісткової тканини збільшується на 12,15%, препарат СаD3 дає її менший приріст (на 6,71%). Приведены собственные данные сравнительных исследований влияния препарата СаД3 совместно с антигипертензивной терапией (гидрохлортиазид) на крыс з разными формами остеопороза – естественный сенильный и постменопаузальный. Постменопаузальный остеопороз моделировали у крыс путем овариэктомии. Естественный сенильный остеопороз, по нашим данным, возникал не у всех старых крыс. Введение препарата СаD3 в течение 30 суток старым крысам (сенильный остеопороз) увеличивает общую минеральную плотность костной ткани на 4,83%, однако совместное введение СаD3 с гидрохлортиазидом не изменяет этот показатель. Под воздействием СаD3 с гидрохлортиазидом у OVX крыс (постменопаузальный остеопороз) общая минеральная плотность костной ткани увеличивается на 12,15%, препарат СаD3 дает ее меньший прирост (на 6,71%). Own data received during comparative researches of influence of preparation СаD3 in combination with antihyperthensive therapy (hydrochlorothiazide) on the rats with different forms of osteoporosis – natural senile osteoporosis and postmenopause osteoporosis - were given. The postmenopause osteoporosis was designed for rats by ovariectomy. A natural senile osteoporosis from our data arose up not in all rats of old age. Introduction of preparation of СаD3 for 30 days increases bone mineral density (BMD) in old rats (senile osteoporosis) on 4,83%, however combined introduction of СаD3 with hydrochlorothiazide does not change this index. Under influence of СаD3 with hydrochlorothiazide in OVX rats (postmenopausal osteoporosis) BMD total increases on 12,15%, preparation of СаD3 gives the less increase of BMD total – only on 6,71%.
Keywords: експериментальний остеопороз; препарат СаD3; гідрохлортіазид; экспериментальный остеопороз; препарат СаD3; гидрохлортиазид; experimental osteoporosis; preparation of СаD3; hydrochlorothiazide