Досвід впровадження ендоскопічної ультрасонографії в Запоріжжі - Ткачов, В. С.; Стешенко, Андрій Олександрович; Діденко, Е. В.; Лесик, Г. М. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Ендоскопічна ультрасонографія(ЕУС), яка була впроваджена в діагностику захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ) більш ніж чверть сторіччя тому, зазнала різносторонньої оцінки своїх діагностичних можливостей, ймовірно, більшою мірою, ніж більшість інших методів візуалізації в гастроентерології. Протягом багатьох років ЕУС перетворилася з виключно діагностичного методу в універсальний інтервенційний інструмент, який показав свою виняткову цінність в різних діагностичних і терапевтичних сценаріях і є необхідним не лише в гастроентерології, а і у вісцеральній хірургії, онкології, пульмонології та ендокринології. При низькій частоті виникнення ускладнень (0,1%), його можливості включають проведення високоточної оцінки підслизових новоутворень, оцінювання стану паренхіматозних і всіх стінок порожнистих органів ШКТ, визначення стадії, поширеності та інвазії в судини злоякісних пухлин, запобігаючи непотрібних оперативних втручаннь. ЕУС-керована тонкоголкова біопсія має важливе значення в ранній морфологічній верифікації, а прецизійне виконання дренування панкреато-біліарної системи, пункція кіст, введення лікарських речовин є технічно простішим і безпечнішим, ніж іншими способами. На даний момент ЕУС більше не є експериментальним методом, а розглядається як вищий рівень міждисциплінарної ендоскопії. Мета дослідження. Оцінка результатів досвіду впровадження ендоскопічної ультрасонографії. Матеріали і методи. Дослідження було проведено на базі клініки ТОВ «ВІТАЦЕНТР», з використанням ендоскопічної системи Olympus Evis Exera III (190) + CO2, ехо-ендоскопу Olympus UCT140-AL5/ 180o/ 5-12 МГц, ультрасонографічним комплексом Aloka Prosound Alpha 10 з функцією 3D реконструкції.
Keywords: тези доповідей