Національне й універсальне в пареміях: проблеми зіставного дослідження - Завгородня, Дар'я Олександрівна (Запорізький національний університет, 2018)
Активізація процесів міжнаціональної комунікації, яка є наслідком всеохоплюючого процесу глобалізації, призводить до інтенсифікації міжетнічної взаємодії з одного боку, та появи міжетнічних конфліктів з іншого. Урегулювання конфліктів через міжетнічний діалог, заснований на засадах толерантності та взаємоповаги, є важливим завданням сьогодення. Важливим етапом на шляху до духовної єдності на міжетнічному рівні є пошук універсальних світоглядних цінностей, джерелом уявлень про які є, в першу чергу, фольклор. Питання співвідношення універсального/самобутнього в фольклорних текстах становить важливу наукову проблему. Метою статті є аналіз характеру кореляції національного та інтернаціонального компонентів у фольклорних пареміях та окреслення шляхів її дослідження.
Keywords: паремії; універсальне; національне; пареміологія