Прискорене біологічне старіння як ускладнення терапії раку - Ковальов, Олексій Олексійович; Колесник, Михайло Юрійович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Бєленічев, Ігор Федорович; Ковальов, К. О.; Kovalov, O. O.; Kolesnyk, M. Yu.; Hancheva, O. V.; Bielenichev, I. F.; Kovalov, K. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – актуалізувати вивчення прискореного біологічного старіння як ускладнення терапії раку з акцентом на діагностику та прогнозування перебігу хвороби. Пошук і відбір наукової літератури для систематичного огляду автори здійснили незалежно в базах даних PubMed, Scopus і Cochrane у період з 2018 до 2024 року. Використали такі ключові слова та словосполучення: «рак», «біологічне старіння», «реплікативне старіння», «протипухлинна терапія», «маркери клітинного старіння», «кальцій у коронарних артеріях». Пошук здійснили у повних текстах статей англійською та українською мовами за результатами досліджень із рівнем доказовості I–III. Люди, які хворі на рак, старіють швидко. Це може бути пов’язано і з біологією злоякісного росту, і з методами протипухлинної терапії, яку вони отримують. Цитостатики, таргетні, гормональні й імунні препарати пошкоджують не тільки злоякісні, але й доброякісні клітини, спричиняючи порушення реплікації зі стійким припиненням клітинного циклу, зумовлюючи інші фенотипові ознаки: макромолекулярні ушкодження, зміни метаболізму, появу особливого секретома, що старіє. Клінічно це виявляють за хронічною дисфункцією органів, серцево-судинними розладами, прогресуванням коронарного атеросклерозу, гіпертонією, цукровим діабетом, дисліпідемією, саркопенією, когнітивними розладами, слабкістю, зниженням працездатності, появою пухлин de novo, передчасною смертю. Біологічні маркери клітинного старіння включають визначення експресії ліпофусцину, Ki-67, p21 WAF1/Cip1 або p16 INK4a. Клінічним маркером старіння є наявність солей кальцію в коронарних артеріях за Агатстоном, що виявляють за допомогою мультидетекторної комп’ютерної томографії. Висновки. Детальне розуміння наслідків раку, що пов’язані з прискореним біологічним старінням, може сприяти розробленню нових терапевтичних стратегій і покращенню якості життя осіб, які перенесли онкологічні захворювання. Реабілітаційні заходи, як-от зміна дієти, обмеження калорійності продуктів, аеробні вправи, медикаментозна терапія з використанням сенолітиків, мають бути частиною життя пацієнтів, які завершили радикальне лікування з приводу раку. Aim. The paper aimed to update the study on accelerated biological aging as a complication of cancer therapy with a focus on diagnosing and prognosing the disease course. The authors independently searched scientific literature for the systematic review within databases PubMed, Scopus and Cochrane in the period from 2018 to 2024, using combinations of keywords “cancer”, “biological aging”, “replicative aging”, “antitumor therapy”, “markers of cellular senescence”, “coronary artery calcium” and selected full-text publications written in English and Ukrainian with level 1–3 evidence. People affected by cancer grow old faster. This could be related to malignant growth biology as well as to methods of anticancer therapy received. Cytostatics, targeted, hormonal and immune drugs damage not only malignant, but also benign cells, which leads to violations of replication with sustained cell cycle arrest and other phenotypic signs – macromolecular damage, metabolic changes, production of a specific senescence-associated secretome. Clinically, this is manifested by reduced work capacity, weakness, chronic organ dysfunction, cardiovascular disorders, progression of coronary atherosclerosis, hypertension, diabetes, dyslipidemia, sarcopenia, cognitive disorders, a de novo development of tumors and premature death. Biological markers of cellular senescence include the expression of lipofuscin, Ki67, p21 WAF1/Cip1 or p16 INK4a. A clinical marker of aging is the deposition of calcium salts within coronary arteries based on the Agatston score detected using multidetector computed tomography. Conclusions. A better understanding of the cancer consequences associated with accelerated biological aging might suggest new therapeutic strategies and improve the quality of life among cancer survivors. Rehabilitation measures through changes in diet, caloric restriction, aerobic exercises and pharmacological senolytic therapy should be a part of a patient’s daily routine after completion of radical cancer treatment.
Accelerated biological ageing as a complication of cancer therapy
Ковальов О. О. - ORCID ID: 0000-0001-8191-3132; Колесник М. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-7566-1899; Ганчева О. В. - ORCID ID: 0000-0001-7339-7078; Бєлeнічев І. Ф. - ORCID ID: 0000-0003-1273-5314; Ковальов К. О. - ORCID ID: 0009-0009-2232-3429.
Keywords: рак; біологічне старіння; реплікативне старіння; протипухлинна терапія; маркери клітинного старіння; кальцій в коронарних артеріях; cancer; biological aging; replicative aging; antitumor therapy; markers of cellular senescence; coronary artery calcium