Клінічні варіанти іпохондричних розладів у хворих на кардіоваскулярну патологію із перенесеними "судинними катастрофами" - Дьома, Інна Станіславівна; Дема, И. С.; Dyoma, I. S. (Харків : [б. в.], 2018)
Установлено відмінності в інтроспективному сприйнятті власного стану: «первинної» іпохондрії, яка асоційована зі спонтанним розвитком іпохондричних симптомів як наслідку сполучення специфічної особистісної готовності та нозогенних чинників психотравматизації, та «вторинної» іпохондрії, індукованої психогенними чинниками соціального та терапевтичного кіл. Розроблено оригінальний опитувальник, що дає змогу ситематизувати атрибути «первинної» та «вторинної» іпохондрії у хворого. The presence of differences in introspective perception of one’s own state: «primary» hypochondria, which is associated with spontaneous development of hypochondriac symptoms, as a consequence of specific personal readiness and nosogenic factors of psychotraumatism and «secondary» hypochondria induced by psychogenic factors of the social and therapeutic circle, was established. An original questionnaire to systematize the attributes of the «primary» and «secondary» hypochondria in the patient was designed.
Клинические варианты ипохондрических нарушений у больных с кардиоваскулярной патологией и перенесенными «сосудистыми катастрофами»
Clinical variants of hypochondriac disorders in patients with cardiovascular pathology and the history of «vascular catastrophe»
Keywords: іпохондричні розлади; кардіоваскулярна патологія; «судинні катастрофи»; опитувальник; ипохондрические нарушения; кардиоваскулярная патология; «сосудистые катастрофы»; опросник; hypochondriac disorders; cardiovascular pathology; «vascular catastrophe»; questionnaire