Вплив хронічної пренатальної гіпоксії на спеціалізований контактний апарат шлуночків серця щурів в онтогенезі - Петрук, Н. С.; Petruk, N. S. (ЗДМУ, 2014)
Внутрішньоутробна гіпоксія впливає на розвиток серцево-судинної системи плода та нерідко призводить до виникнення різноманітних кардіоваскулярних патологій. З метою визначення впливу хронічної пренатальної гіпоксії на будову та розподіл спеціалізованих міжклітинних контактів типових кардіоміоцитів у міокарді шлуночків на етапах пренатального онтогенезу щуріва також морфометричного оцінювання стану вставного диска протягом постнатального періоду здійснили дослідження сердець білих безпородних щурів на різних термінах онтогенезу та статевозрілих особин. Використали методи електронної мікроскопії, морфометрії та статистичного аналізу. Встановили, що альтеративний вплив фактора внутрішньоутробної гіпоксії позначався затримкою формування механічних та електричних контактів між робочими кардіоміоцитами лівого та правого шлуночків серця щурів на етапах пренатального онтогенезу. Ускладнення геометрії вставного диска характеризувалось уповільненням темпів росту індексу звивистості. Внутриутробная гипоксия влияет на развитие сердечно-сосудистой системы плода и нередко приводит к возникновению различных кардиоваскулярных патологий. С целью установления влияния хронической пренатальной гипоксии на строение и распределение специализированных межклеточных контактов типичных кардиомиоцитов в миокарде желудочков на этапах пренатального онтогенеза крыс, а а также морфометрической оценки состояния вставного диска на протяжении постнатального периода провели исследование сердец белых беспородных крыс в разные сроки онтогенеза и половозрелых особей. Использовали методы электронной микроскопии, морфометрии и статистического анализа. Установили, что альтеративное влияние фактора внутриутробной гипоксии связано с задержкой формирования механических и электрических контактов между рабочими кардиомиоцитами левого и правого желудочков сердца крыс на этапах пренатального онтогенеза. Усложнение геометрии вставочного диска характеризовалось замедлением темпов роста индекса извилистости. Aim. Intrauterine hypoxia infl uences cardiogenesis that can lead to a variety of cardiovascular abnormalities and congenital heart defects. The aim of the work is to determine the effects of chronic prenatal hypoxia on the structure and distribution of specialized intercellular junctions of typical cardiomyocytes in the rat ventricular myocardium at the stages of prenatal ontogeny and to evaluate morphometric parameters of intercalated disks in the postnatal period. Materials and results. Hearts were investigated by the transmission electron microscopy, morphometric and statistical methods. It was established that the alterative infl uence of intrauterine hypoxia factor is associated with the formation delay of the mechanical and electrical contacts between the contractive cardiomyocytes of the left and right ventricles of rat heart at the stages of prenatal ontogeny. Conclusion. The increasing complexity of the geometry of the intercalated disc is characterized by slower growth of convolution index, which on the 14th day is lower by 27,5% (p <0,05) in the left ventricle as compared with the control.
Воздействие хронической пренатальной гипоксии на специализированный контактный аппарат желудочков сердца крыс в онтогенезе
Infl uence of chronic prenatal hypoxia on the specialized contact apparatus of rat heart ventricles during ontogeny
Keywords: міокард шлуночків; щури; міжклітинні контакти; внутрішньоутробна гіпоксія; онтогенез; миокард желудочков; крысы; межклеточные контакты; внутриутробная гипоксия; онтогенез; Внутриутробная гипоксия влияет на развитие сердечно-сосудистой системы плода и нередко приводит к возникновению различных кардиоваскулярных патологий. С целью установления влияния хронической пренатальной гипоксии на строение и распределение специализированных межклеточных контактов типичных кардиомиоцитов в миокарде желудочков на этапах пренатального онтогенеза крыс, а а также морфометрической оценки состояния вставного диска на протяжении постнатального периода провели исследование сердец белых беспородных крыс в разные сроки онтогенеза и половозрелых особей. Исполь- зовали методы электронной микроскопии, морфометрии и статистического анализа. Установили, что альтеративное влияние фактора внутриутробной гипоксии связано с задержкой формирования механических и электрических контактов между рабо- чими кардиомиоцитами левого и правого желудочков сердца крыс на этапах пренатального онтогенеза. Усложнение геометрии вставочного диска характеризовалось замедлением темпов роста индекса извилистости; Myocardium; Rats; Intercellular junction; Fetal hypoxia; Growth