Особливості клінічного перебігу та причини смерті хворих на ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз - Шальмін, Олександр Самуілович; Разнатовська, Олена Миколаївна; Ясінський, Роман Миколайович; Шальмин, А. С.; Разнатовская, Е. Н.; Ясинский, Р. Н.; Shalmin, А. S.; Raznatovskaya, Е. N.; Yasinskiy, R. N. (My University, 2013)
Встановлено, що більшість хворих на ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз вели асоціальний спосіб життя. Серед померлих переважали особи з вперше діагностованим та хіміорезистентним туберкульозом. Частіше туберкульоз розвивався на фоні ВІЛ-інфекції. У померлих переважав легеневий процес, за формами – дисемінована та інфільтративна. Смерть наставала частіше від прогресування дисемінованого легеневого процесу. У більшості померлих не виявлено реакції на специфічне протитуберкульозне та антиретровірусне лікування. Установлено, что большинство больных ВИЧ/СПИД-ассоциированным туберкулёзом вели асоциальный образ жизни. Среди умерших превалировал случай впервые диагностированный и химиорезистентный туберкулёз. Чаще туберкулёз развивался на фоне ВИЧ-инфекции. У умерших преобладал легочной процесс, по формам – дисcеминированная и инфильтративная. Смерть наступала чаще от прогрессирования диссеминированного лёгочного процесса. У большинства больных не наблюдалось приверженности к специфическому противотуберкулезному и антиретровирусному лечению. It was determined that most of the patients with HIV/AIDS-associated tuberculosis were antisocial way of life. There were more causes of newly diagnosed tuberculosis and drug resistance tuberculosis among the dead cases of HIV/AIDS-associated tuberculosis. Tuberculosis more often had started after HIV-infection. In patients who died of co-infection disseminated and infiltrative forms of pulmonary tuberculosis were determined more often. Death came more often from progression of disseminated pulmonary tuberculosis. Most patients had no commitment to a specific anti-TB and antiretroviral treatment.
Особенности клинического течения и причины смерти больных ВИЧ/СПИДа-ассоциированным туберкулёзом
Clinical course and causes of death in patients with HIV/AIDS-associated tuberculosis
Keywords: ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз; ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулёз; HIV/AIDS-associated tuberculosis