Сучасні концепції викладання фармакології іноземним студентам з англійською мовою навчання - Самура, Ірина Борисівна; Бєленічев, Ігор Федорович; Тихоновський, Олександр Володимирович; Samura, I. B.; Belenichev, I. F.; Tikhonovsky, O. V. (My University, 2022)
РЕЗЮМЕ. Якісне оволодіння знаннями, вміннями, практичними навичками та компетентностями з фармакології студентами спеціальності «Медицина» є досить важливою і складною проблемою. Мета – висвітлити основні особливості викладання дисципліни «Фармакологія» іноземним студентам спеціальності «Медицина» у групах із англійською мовою навчання та запропонувати рекомендації щодо організації навчального процесу. Основна частина. У статті висвітлено основні особливості викладання дисципліни «Фармакологія», наведено заходи щодо покращання методики викладання та запропоновано рекомендації щодо оптимізації організації навчального процесу в групах з англійською мовою навчання. Розкрито особливості набуття теоретичних знань і практичних навичок у процесі викладання фармакології іноземним студентам, наведені методи підвищення пізнавального інтересу студентів до навчання. Проаналізовано чинники, що доводять необхідність впровадження і систематичного використання в навчальному процесі найбільш ефективних технологій, стратегій та методів викладання фармакології англійською мовою, серед яких вирішення ситуаційних та творчих завдань, підготовка презентацій, написання дайджестів, складання словника базових термінів з фармакології, аналіз друкованих, аудіота відеоматеріалів, ведення опорного конспекту лекцій. Зокрема, проаналізовані чинники, що доводять необхідність впровадження і систематичного використання в навчальному процесі інтерактивних методів навчання, обговорення складних, невирішених наукових проблем фармакології, науки, що динамічно розвивається, її взаємодії з сучасними медичними науками. Серед чинників, що впливають на високі академічні досягнення, треба відзначити відвідування лекцій, раннє повторення, розстановку пріоритетів у навчальних потребах, навчання в невеликих групах, роботу над помилками, раціональне використання часу. SUMMARY. Qualitative mastery of knowledge, skills, practical skills and competencies in pharmacology by students of the specialty "Medicine" is a complex problem of great importance. The aim – to highlight the main features of teaching the discipline "Pharmacology" to foreign students majoring in "Medicine" in groups with English as the language of instruction and offer recommendations for the organization of the educational process. The Main Part. The article highlights the main features and measures to improve the methodology of teaching the course "Pharmacology", offers recommendations for optimizing the organization of the educational process in groups with English as the language of instruction. The authors note the features of acquiring theoretical knowledge and practical skills in the process of teaching pharmacology to foreign students, as well as give methods to increase students’ cognitive interest in learning. The factors proving the need for the introduction and systematic application of the most effective technologies, strategies and methods of teaching pharmacology, including solving situational and creative problems, preparing presentations, writing digests, compiling a dictionary of basic terms are analyzed. In particular, the factors proving the need for the introduction and systemic use of interactive teaching methods in the educational process, discussion of complex, unresolved scientific problems of pharmacology, a dynamically developing science, as well as its interaction with modern medical sciences are discussed. Lecture attendance, early repetition, prioritization in the educational process, studying in small groups, working on mistakes, and rational use of time are noted among the factors influencing high academic achievement.
Modern concepts of teaching pharmacology to foreign students with english language of teaching
Keywords: фармакологія; вища освіта; іноземні студенти; англійська мова навчання; pharmacology; higher education; foreign students; English language of instruction